Subota, 27. travnja 2024.

Srbija želi rusku pomoć u povratku tzv. Republike Srpske Krajine, a mogla bi se otvoriti i ruska vojna baza

Srpski geopolitičar dr. Milomir Stepić prošle je godine napisao tekst o „rekonfiguraciji postjugoslovenskog prostora“ koja podrazumijeva komadanje Srbiji okolnih zemalja uključujući i Republike Hrvatske.

Nedavno je, u intervjuu za jednu rusku medijsku agenciju, gotovo za zavapio za pomoć Ruske Federacije u povratku Kosova i tzv. Republike Srpske Krajine.

Sada se već najavljuje i otvaranje ruskih vojnih baza u Srbiji. Ruski veleposlanik u Republici Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko tako je, kao što piše portal CMS Time, rekao da je razmještanje ruskih vojnih baza na teritoriju Srbije suverena stvar te zemlje.

“Što se tiče zajedničkog humanitarnog centra, on postoji i djeluje za krizni odgovor u slučaju humanitarne katastrofe”, rekao je veleposlanik.

Srbija je jako dobro svjesna da nema političke, vojne i ekonomske kapacitete da vojnim putem ostvari velikosrpske planove koji se danas nastoje provesti kroz ideologiju „srpskoga sveta“. No ona računa na pad zapadne moći i jačanje Kine odnosno Rusije.

Od velikosrpskih planova, kako god, nije se odustalo i Hrvatska mora o tome voditi računa.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...