Petak, 26. travnja 2024.

Stota obljetnica procesije za Veliku Gospu u Chicagu na čast Gospe Sinjske

Veliki Ciceron je davno izrekao kako je običaj čovjekova druga narav. Običaj je nešto što je utkano u čovjeka od zajednice kojoj pripada, a proslava Velike Gospe u Chicagu pokazuje kako Hrvati drže do svojih običaja i čuvaju tradiciju koju su preko Atlantika donijeli njihovi očevi i majke. Uistinu, ako u Chicagu spomenete nekom da ste „Hrvat“ dobiti ćete odgovor „Velika Gospa“. Hrvatima je u Chicagu „Velika Gospa“ ono što je Ircima sv. Patrik.

Procesija za Veliku Gospu (15. kolovoza) u Chicagu je za iseljeničku zajednicu Hrvata u državi Illinois jedan od najvažnijih kulturnih i vjerskih događaja, a smatra se kako je ta procesija najpoznatija proslava blagdana Velike Gospe na američkom kontinentu za iseljeničku zajednicu Hrvata. U Chicagu i saveznoj državi Illinois živi velika iseljenička zajednica Hrvata (brojka se kreće oko sto tisuća američkih državljana koji imaju hrvatsko podrijetlo).

Za stotu obljetnicu procesije je „ABC7 News“ snimio prilog koji možete pogledati ovdje.

Procesija za Velika Gospu u Chicagu na čast Gospe Sinjske se neprekidno događa od 1906., a od 1912. kod crkve sv. Jeronima na uglu avenije Princeton i 28 ulice. Na čelu procesije je slika Majke Božje Sinjske koju prate četiri zbora i mnoga procesijska kola posvećena Gospi (na stotu obljetnicu su sliku Majke Božje pratili alkari iz Sinja).

Držeći se domovinske tradicije, nakon procesije i svečane sv. mise slijedi druženje uz ručak. Za ručak se tradicionalno na Veliku Gospu iza crkve sv. Jeronima poslužuje pečena janjetina i svinjetina, ali i drugi hrvatski specijaliteti (legenda kaže da je 1950. ispečeno sto janjaca).

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...