Petak, 26. travnja 2024.

Zar je moguće da članovi HDZ-a budu uključeni u ovakvu rabotu? Koješta!

Nakon „de luxe“ afere s wc-ima u Ministarstvu zdravlja izgleda da ne može proći tjedan, a da neki pripadnik političke partije HDZ-a nema neku aferu. Novinari nas svojim člancima o korupcijskim aferama zapravo podsjećaju da serija nije gotova, ovo je već dvadeset peta sezona vladavine najdraže stranke hrvatskog naroda. HDZ-ov politički život je kao kakva turska sapunica u kojoj suosjećamo s tragičnim sudbinama mnogih pojedinaca, koje su im se dogodile jer su bili naivni i slabi.

Meritum stvari nas upućuje da je ovoga vikenda otkrivena nova korupcijska afera u kompaniji INA, što nije predstavljalo pretjerani šok, ipak je to državna firma. Metaforički govoreći, ova situacija u kojoj se nalazi HDZ pomalo podsjeća na Platonovu alegoriju o špilji. HDZ-ova politička elita predstavlja zatvorenike koji jedino mogu vidjeti zid pećine. Iako se ljudi iza njih u USKOK-u i Državnom odvjetništvu trude držati ogledala oni nikako ne mogu vidjeti što se nalazi iza njih.

Čuju samo sjene i zvukove sa stranačkih skupova, a informacije koje mainstream mediji počnu pisati o nepodopštinama nekih članova stranke za njih su neprovjerene budalaštine. Vjeruju da je svijet koji vide preko sjena jedina stvarnost koja postoji, a to se pokazuje i na političkim izjavama modernih doajena stranke. Kao primjerice gosp. Jandroković, koji je davne 2011. izjavio kako će Hrvatska prosperirati ulaskom u Europsku uniju. Članak možete vidjeti na stranici Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Svaki put kada se dogodi afera u koju je uključen neki član HDZ-a dogodi se paradoks da se politička elita okrene od zida i od odsjaja bude zaslijepljena i šokirana, kao premijer Plenković na današnjoj konferenciji s novinarima na Bledu: „Kako im je ovo promaklo, meni nije poznato“. Ali ponosan na državni i paradržavni sektor napomenuo je kako čestita svima koji su sudjelovali u razotkrivanju ovoga slučaja, iako je taj isti sektor rak rana društva.

U ovoj korupcijskoj aferi mnoga pitanja su ostala neodgovorena. A dva su po meni ključna. Kako je moguće da je s obzirom na Nadzorni odbor i cijelu strukturu INA-e samo pet fizičkih osoba bilo uključeno u ovaj projekt i kako je moguće da su uspjeli iznijeti neprimjetno iz tako velike kompanije milijardu kuna?

Naravno, kao rezultat razotkrivanja ove korupcijske afere politička partija HDZ – a će se odreći člana svoje stranke koji je uključen u ovu aferu. Optuženi nije svjestan da će izgubiti zlatnu platinum karticu. Žaleći za još jednom tragičnom sudbinom junaka HDZ-a trebali bi se sjetiti Cicerona i uputiti žalostan odgovor HDZ-u: „Quamdiu etiam furor iste tuus nos eludet? Quem ad finem sese effrenata iactabit audacia?“ (Dokle će nas izigravati to tvoje ludilo? Dokle će se razmetati ta tvoja neobuzdana smjelost?).

Razloge ovakvih nemoralnih događanja u javnom životu trebamo tražiti u redefiniranom hegelijanskom modelu prelaska iz općeg u partikularno. Iako HDZ ima želju i volju da Hrvatska ide dalje, ipak i oni su samo ljudi, a predizborna obećanja su ono za čime teže kao pokret idealista, a hrvatski narod voli obećanja pa bila ona i neispunjena.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...