Srijeda, 24. travnja 2024.

Australska konferencija katoličkih biskupa izdaje vodič o identitetu i spolu, sa savjetima za škole da osiguraju uniseks toalete

Biskupska konferencija u Australiji dala je katoličkim školama savjet da uvedu uniseks toalete i ponude „fleksibilnost s ujednačenim očekivanjima“ kao dio vodiča koji se bavi identitetom i rodom.

Australska katolička biskupska konferencija objavila je u utorak studiju Stvoreni i voljeni: Vodič za katoličke škole o identitetu i rodu dok su se stotine katoličkih prosvjetnih djelatnika sastale u Melbourneu.

Savjeti – u kojima se nudi pet ključnih načela za usmjeravanje pastoralnog pristupa učenicima koji doživljavaju “rodne razlike“ – čine dio rasprava na Nacionalnoj konferenciji o katoličkom obrazovanju ovog tjedna.

„Ovo će biti prva od mnogih prilika za katoličke obrazovne institucije da razmisle o tome kako mogu pažljivo i osjetljivo odgovoriti na rod i identitet“, izjavila je izvršna direktorica Nacionalnog katoličkog obrazovnog povjerenstva Jacinta Collins.

Vodič kaže da bi škole trebale revidirati svoje obrazovne programe i odredbe kako bi osigurale da su „dobro pozicionirane za rješavanje većine problema koji bi mogli nastati ako je učenik podvrgnut psihološkoj i/ili medicinskoj intervenciji“.

„Omogućivanje učenicima uniseks toaleta i svlačionice ili stvaranje kupaonice koja je privatna i nije usklađena s biološkim spolom povećava pristup i sigurnosne mogućnosti ranjivih učenika i može ublažiti tjeskobu“, piše u vodiču.

„Ponuda fleksibilnosti s ujednačenim očekivanjima zadovoljila bi raznolikost prisutno među učenicima“.

Željeno ime i identitet pojedinih učenika trebaju biti zabilježeni u školskoj evidenciji, zajedno s njihovim biološkim spolom u trenutku upisa.

Na školskim kampovima i kulturnim događajima u katoličkim školama savjetovano je da budu nastavnici budu svjesni „potreba učenika različitih spolova“ i da osiguraju „prikladnu kupaonicu i raspored spavanja tako da se svi učenici osjećaju sigurno i podržano“.

U vodiču se napominje kako će se nastavnici „u katoličkim školama vjerojatno susresti s učenicima koji imaju različite rodove“.

„Kako bismo u istini i s ljubavlju odgovorili mladima u katoličkim školama koji bi mogli iskusiti zbunjenost ili nevolju zbog svog spola, bitno je razumjeti polazište kršćanske ‘antropologije’”, nastavlja se u vodiču.

Gospođa Collins je rekla da iako su katoličke škole već sposobne zadovoljiti potrebe učenika, vodič nudi dodatne savjete koji se oslanjaju na teološko, psihološko, medicinsko i zakonodavno znanje.

„I stoga podržavamo bio-psiho-socijalni pristup, koji je manje invazivan, više je holistički i usklađen je s katoličkim svjetonazorom“.

„Od ključne je važnosti da naše katoličke škole mogu govoriti o nauku Crkve o ovim pitanjima na informiran način, potkrijepljeno načelima poštovanja i ljudskog dostojanstva“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...