Subota, 20. travnja 2024.

ČILE: Borićev “woke” prijedlog promjene Ustava doživio teški debakl

Prošloga mjeseca na Vigilare.info objavili smo detaljne dvije analize o političkom profilu čileanskog predsjednika Gabriela Borića. Tekstove možete pročitati na sljedećim poveznicama:

Zašto je predsjednik Borić sramota za Hrvatsku?

Borić utjelovljuje antitezu tradicionalnim vrijednostima hrvatskog naroda

U analizi se, među ostalim, moglo pročitati i sljedeće: (…) katastrofa bi mogla biti još veća ako se u rujnu odobri nacrt novog ustava kojim Borić namjerava institucionalizirati uništenje čileanske države koje je započelo revolucijom 2019. U tekstu se predlaže stvaranje apartheida među Čileancima i domorodcima s paralelnim legalnim sustavima, ukidanje ovlasti policije (u korist trajne anarhije), fragmentacija teritorija države, ukidanje vremenskog ograničenja za pobačaj, kraj prava na vlasništvo itd. Tekst se temelji na strategijama ideološkog rata dekonstrukcije, molekularne revolucije i populizma, koje su promovirali filozofi Jacques Derrida, Gilles Deleuze, Felix Guattari i Ernesto Laclau. Odobre li tekst, Borić bi imao institucionalnu potporu da neograničeno vlada dugi niz godina. Barem u teoriji, jer će to u praksi ovisiti o tome hoće li to dopustiti njegovo nestabilno psihičko stanje”.

Iako se na nedjeljnom plebiscitu očekivalo odbijanje ustavnih promjena, razlika od gotovo 24 posto u korist protivnika je šok za sve koji su očekivali promjenu Ustava.

Borić ne odustaje od promjene teksta Ustava pa najavljuje nova djelovanja u tome pravcu. Čini se ipak kako se Čileanci ne daju prevariti dva puta.

Jedan Borić im je bio dovoljan.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...