Četvrtak, 25. travnja 2024.

Hoće li papa Franjo putovati u Kinu?

Papa Franjo je u utorak rekao novinarima u papinskom zrakoplovu da je spreman za prvo papinsko putovanje u Kinu. U razgovoru s novinarima na letu iz Rima za Kazahstan (13. rujna) papa Franjo je rekao kako je „uvijek spreman otići u Kinu“.

Očekuje se da će kineski predsjednik Xi Jinping posjetiti Kazahstan 14. rujna, na sredini trodnevnog putovanja pape Franje u tu srednjoazijsku zemlju. Reuters je izvijestio da je papa rekao da “nema nikakvih vijesti“ o nagađanjima da bi se mogao sastati sa predsjednikom Xijem tijekom putovanja.

Podudarni posjeti Kazahstanu pape Franje i predsjednika Xija dolaze u trenutku kada Sveta Stolica i Kina pregovaraju o obnavljanju privremenog sporazuma o imenovanju biskupa u Kini (dok se kardinal John Tong Hon sprema na suđenje u Hong Kongu zbog svoje uloge u jednom demokratskom pravnom fondu).

Izvor iz kazahstanskog parlamenta je rekao za CNA prošli tjedan da je “teoretski moguće“ da bi se papa i predsjednik mogli sastati tijekom ovih dana, ali da bi takav sastanak bio bez presedana.

Tijekom posjeta Nur-Sultanu, Xi će se 15. rujna sastati s kazahstanskim predsjednikom Kassym-Jomartom Tokayevom, samo dan nakon što će papa Franjo imati audijenciju u predsjedničkoj palači.

Očekuje se da će se kineski predsjednik kasnije ovog tjedna sastati s Vladimirom Putinom u Uzbekistanu. Ovo je inače prvo Xijevo putovanje izvan Kine od početka pandemije COVID-a 19.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...