Subota, 20. travnja 2024.

Jesmo li svjedočili propalom prosvjedu protiv Hrvatske demokratske zajednice prošle subote?

Prosvjednici su se prejučer okupili na skupu pod nazivom „Dajemo vam otkaz“, koji se je održao na Trgu žrtava fašizma, gdje su prosvjednici zatražili ostavku vlade i raspisivanje prijevremenih izbora. Okupio se relativno mali broj, oko tisuću do dvije tisuće prosvjednika. To je pokazalo da politički i ideološki protivnici HDZ-a nisu sposobni organizirati prosvjed koji će, nakon velikih prosvjeda zbog pandemije COVID-a 19, okupiti veliki broj ljudi (barem da napune Trg žrtava fašizma).

To je posebno zabrinjavajuće s obzirom na to da smo svjedočili porukama koje su zanimljive i upozorenjima na probleme sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, Europskom unijom, transhumanizom i tako dalje. S druge strane je zabrinjavajuće što su pripadnici ekstremne ljevice (Radničke fronte) i ekstremne desnice (kao poklonici Marka Franciškovića) prisutni na skupu kojemu je cilj promijeniti vlast, a ne preći u režimsku diktatoru.

Predstavnici mainstream medija (ili režimskih medija) spominju verbalne napade na novinare (koji su za svaku osudu) i mladića koji je uhićen, ali ne pokušavaju analizirati zašto je propao prosvjed? Propao je jer nije postojala dovoljno jako organizacija, nije se o prosvjedu moglo čitati u medijima, a na društvenim mrežama volonteri nisu postojali, tj. nije postala kampanja za prosvjed. Stoga, ako politički akteri u Hrvatskoj žele promijeniti društvo, onda moraju raditi promjene i u svome pristupu javnom mnijenju. Jedna stvar je održati prosvjed, a druga stvar je napraviti stvarnu promjenu u društvu, kulturi, gospodarstvu i moralnom stanju nacije.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...