Petak, 26. travnja 2024.

Katolička sveučilišta u SAD-u nude „uključujući“ boravak za LGBTIQ+ studente

Katoličkim roditeljima s djecom na koledžu školarine su porasle upravo zato što neki koledži i sveučilišta usvajaju „inkluzivne” stambene politike kao dio šireg prihvaćanja rodne ideologije. Sacred Heart University, Saint Mary’s College of California i Fairfield University tri su sveučilišta koja ove godine nude „mješovite“ sustanare (cimere), odnosno osobe suprotnog spola.

Sveučilište Sacred Heart u Fairfieldu, Connecticut nudi zajednički smještaj za više studenata. Svaki student može izabrati da dobije cimera suprotnog spola, a sveučilište ne obavještava roditelje kada studenti to učine. Prema politici ovog sveučilišta, ako se pojave problemi između cimera, provodi se postupak „odvajanja“. Studenti koji više ne žele živjeti u mješovitom smještaju mogu zatražiti alternativni smještaj, ali to hoće li ili ne sveučilište prihvatiti njihovu molbu, ovisi o „dostupnosti“ smještaja.

Isusovačko sveučilište navodi savezni zakon koji zabranjuje diskriminaciju na temelju spola i koji je reinterpretiran pod Bidenovom administracijom kako bi uključio „seksualnu orijentaciju ili rodni identitet“ kao osnovu za takvu politiku. Sveučilište navodi da „škola mora dopustiti transrodnim studentima pristup smještaju koji je u skladu s njihovim rodnim identitetom“. Ali politika ovog sveučilišta nije ograničena na studente koji se identificiraju kao transrodni. Svaki student koji ima „vlastito razumijevanje svog rodnog identiteta i izražavanja i koji želi živjeti u rodno primjerenom domu može sudjelovati u projektu“. Ovo sveučilište također tvrdi da se transrodni studenti ne mogu prisiljavati da ostanu u jednokrevetnim sobama ili da otkrivaju osobne podatke drugim studentima.

Kalifornijski koledž Saint Mary, koji se nalazi u okolici San Francisca, također nudi smještaj za zajedničko obrazovanje i mnoštvo drugih LGBTIQ+ sadržaja. „Namjera uprave koledža je dodijeliti sobe na temelju rodnog identiteta studenata“, stoji na web stranici koledža Saint Mary’s. Sveučilište tvrdi da ima „vrlo aktivno LGBTIQ+ studentsko tijelo“ i poziva se na popis onoga što sveučilište čini „sigurnim“ za LGBT+ studente, uključujući rodno neutralno stanovanje i kupaonice, pristup zdravstvenoj skrbi za transrodne osobe i „znakove ponosa“ na kampusu, kao što su dugine zastave. New Ways Ministry, organizacija pseudokatolika koja zagovara promjenu nauka Katoličke Crkve o braku, proglasila je Saint Mary’s „jednim od katoličkih kampusa koji su najprijateljskiji prema LGBT osobama u zemlji“. Sveučilišni centar za ženska prava, Međukulturalni centar i studentski klub PRIDE redovito održavaju queer događaje koji ističu i slave LGBTIQ+ zajednicu.

Sveučilište Villanova u Pennsylvaniji objavilo je dokument početkom akademske godine kojim se provodi nova politika koja dopušta nastavnicima i studentima da ažuriraju svoje osobne podatke kako bi odražavali njihova nova željena imena i zamjenice. „Odabrano osobno ime i zamjenica sada će se pojaviti u popisima studenata koji slušaju kolegij i drugim sveučilišnim priopćenjima“, stoji u priručniku Sveučilišta u vezi rodne inkluzivnosti.. Politički predstavnici također daje upute fakultetu i osoblju kako biti „rodno uključen u kampusu i izbjeći štetne učinke rodnih stereotipa i pristranosti… Sveučilište Villanova brani i podupire nauk Katoličke crkve da se svi ljudi prihvaćaju s poštovanjem, suosjećanjem i osjetljivošću. Kao dio naših vrijednosti Veritas, Unitas, Caritas – Istina, Jedinstvo i Ljubav – Sveučilište Villanova nastoji biti gostoljubiva i inkluzivna zajednica koja poštuje članove svih pozadina i vjera”. Stoga Sveučilište Villanova nudi i rodno neutralne toalete, stipendije, i studije specifične za LGBTIQ+ populaciju.

Školska LGBTIQ+ Employee Resource Group izdala je javnu izjavu na web stranici sveučilišta u kojoj podupiru homoseksualne brakove i osuđuje katolički nauk koji tvrdi da su homoseksualni brakovi i odnosi grijeh. Zaposlenici sveučilišta su isto tako rekli da su „zaprepašteni“ i „povrijeđeni“ vatikanskom reafirmacijom katoličke doktrine o homoseksualnosti i homoseksualnim „brakovima“, te su potonje optužuje za dugu povijest diskriminacije i ugnjetavanja. „Zgroženi smo izjavom Vatikana u kojoj homoseksualne zajednice nazivaju ‘grijehom'”. Izjava završava „Molitvom za sve brakove“ u kojoj se traži Božji blagoslov za „sve bračne parove, bez obzira na spol ili seksualnu orijentaciju, da molimo Boga da nas vodi dok se borimo protiv ugnjetavanja u našoj Crkvi“. Web stranica Sveučilišta Villanova također sadrži izjavu o misiji koja poziva na „okončavanje neobuzdane heteronormativnosti i transfobije u sportu i nadahnjuju sportske zajednice da pokažu podršku LGBTIQ+ sportašima“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...