Subota, 20. travnja 2024.

Komunistička Kuba referendumom odobrila istospolni brak, ali i homoseksualno posvajanje djece

Kubanska (komunistička) vlast objavila je u ponedjeljak da će obiteljski zakon koji uključuje priznavanje homoseksualnih brakova i surogat majčinstvo biti odobren nakon provedenog referenduma. Precizirala je da su djelomični rezultati, koji daju šezdeset i šest posto glasova za provedbu zakona, „nepovratni“.

Brakovi za homoseksualce i surogat majčinstvo uskoro će biti legalizirani na Kubi. „Narod je odobrio obiteljski zakon“, prebrojani glasovi pokazuju „nepovratan trend“, izjavila je u ponedjeljak, 26. rujna, na državnoj televiziji predsjednica Nacionalnog izbornog vijeća (CEN) Alina Balseiro.

Prema gotovo konačnim rezultatima, izlaznost je bila 74,01 posto, pri čemu je za provedbu obiteljskog zakona bilo 66,87 posto, a protiv 33,13 posto, javlja CEN. Rezultati iz svih izbornih jedinica još nisu poznati zbog lošeg vremena koje je pogodilo istok otoka, ali teško je vjerovati prema dostupnim informacijama da će promijeniti konačni rezultat.

Novi zakon mora dobiti više od 50% posto glasova građana da bi bio odobren i stupio na snagu.

Tekst, koji sada zamjenjuje stari obiteljski zakon iz 1975., jedan je od „najnaprednijih“ u Latinskoj Americi u smislu socijalnih prava. Novi zakon bi trebao definirati brak kao zajednicu „dvoje ljudi“, čime se legalizira brak za sve i odobrava posvajanje djece homoseksualnim parovima.

Ovo je isto tako prvi put da su Kubanci pozvani glasovati o zakonu putem referenduma. Novim zakonom bi se trebala „jačati“ prava djece, starijih osoba i osoba s invaliditetom te se uvodi mogućnost zakonskog priznavanja više očeva i majki, osim bioloških roditelja.

Naposljetku, novi zakon bi dopustio surogat majčinstvo ako za svrhu ne bi imalo stvaranje profita.

Oko 8,4 milijuna Kubanaca ove je nedjelje bilo pozvano da odgovore s da ili ne na pitanje „Slažete li se s obiteljskim zakonom?“.

Uz široku potporu vlade, glasovanje za odobrenje zakona bilo je zahvaćeno intenzivnom službenom kampanjom, kako na ulicama, tako i na televiziji i na društvenim mrežama.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...