Četvrtak, 25. travnja 2024.

Musliman postao ravnatelj katoličke škole u Belgiji!

Od 1. rujna Hamid Riffi, koji je marokanskog podrijetla, imenovan je novim ravnateljem Instituta Scheppers u Mechelenu. Ovo je prvi put da je upravljanje jednom katoličkom školom u Flandriji povjereno muslimanu. Nakon studija bio je učitelj i pomoćnik ravnatelja u Institutu Sheppers u Mechelenu.

„Nisam postao ravnatelj jer sam Marokanac ili musliman, barem se nadam da nije zbog toga. Bilo je nekoliko kandidata za ovo mjesto, a mene su zaposlili zbog mojih sposobnosti i dugog rada kao nastavnika i zamjenika ravnatelja. Ovo je ono po čemu želim da me se sudi. Ali to je svakako pozitivan odnos prema vanjskom svijetu koji je ova škola iskazala. Smatram da bi trebalo biti normalno da u svim sektorima građani s migrantskom podrijetlom budu zastupljeni i na višim pozicijama”, rekao je Riffi za Het Nieuwsblad.

Novi ravnatelj svjestan je povjerenog mu zadatka i zna da mora biti na visini zadatka. „Standardi i vrijednosti koje propagiramo ovdje u ovoj katoličkoj školi zapravo su iste vrijednosti koje sam naučio kod kuće, a to su temeljne ljudske vrijednosti. Mislim da bi današnje škole – svakako u urbanom kontekstu – trebale biti kulturno osjetljivije”, rekao je Hamid Riffi.

Za novog ravnatelja bitno je osigurati da se svi učenici osjećaju sigurno. Najavljuje i mnoge promjene zbog kojih će učenici poželjeti doći u školu. „To je važno, jer tek kada se osjećaju dobro i sigurno u školi, učenici počinju učiti“.

Prije pandemije, Hamid Riffi je kao zamjenik ravnatelja osobno poznavao 850 učenika u Institutu Scheppers. Danas se kao ravnatelj želi ponovno povezati sa studentima. „Prije svega želim da me učenici poznaju, a ja želim upoznati njih“.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...