Petak, 29. ožujka 2024.

Na današnji dan 22. rujna 1991. u Tovarniku ubijeno je 68 ljudi

Pitomo srijemsko selo Tovarnik bilo je u rujnu i listopadu 1991. mjesto ubijanja, strašnih mučenja i progona srijemskih Hrvata. Na današnji dan 22. rujna 1991. ubijeno je 68 ljudi, a u danima koji su slijedili i mnogo više. Preostali Hrvati u Tovarniku, uglavnom starci i žene, morali su nositi bijele trake kao znak da su hrvatske nacionalnosti.

Nakon okupacije Tovarnika, koji se nalazio na putu prema Vukovaru, jedinice JNA i srbijanskih četnika ubile su i masakrirale 68 Hrvata. Nešto kasnije ubijen je i tovarnički svećenik Ivan Burik.

Bila je to osveta za neočekivani i nadljudski višednevni otpor golorukih branitelja Tovarnika, hrvatskog sela u Srijemu na granici sa Srbijom, koji JNA i četnici nisu ni u snu očekivali. Tenkovske kolone sa stotinama oklopnih vozila, koje su se kretale iz Beograda i Novog Sada prema Vukovaru, nalazile su se u hrvatskim selima Srijema: Tovarniku, Ilači, Bogdanovcima i drugima. Nailazile su na neviđeni otpor gotovo golorukih branitelja, koji su uvelike načeli borbeni moral srbijanske vojske, i prije dolaska pred sami Vukovar. Tako je do zuba naoružana srbijanska vojska već u velikom strahu dolazila do samog Vukovara gdje je potpuno slomila zube.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...