Petak, 19. travnja 2024.

Nova studija otkriva rizik od ozbiljnih nuspojava zbog upotrebe mRNA COVID cjepiva

Dokazi protiv neprovjerenih cjepiva i dalje se gomilaju.

Cjepiva protiv COVID-a 19 temeljena na mRNA koja su razvili Pfizer i Moderna u okviru inicijative Warp Speed bivšeg predsjednika Donalda Trumpa povezana su s „pretjeranim rizikom od ozbiljnih nuspojava“, što je rezultat studije objavljene u časopisu Vaccine, službenom časopisu japanskog društva za cjepiva.

Studija je nastala kao rezultat istraživanja znanstvenika sa Stanforda, UCLA i Sveučilišta Maryland. U svojim istraživanjima su uočili ozbiljne nuspojave zbog korištenja cjepiva, uključujući miokarditis/perikarditis, oštećenja bubrega ili jetre, probleme s disanjem, hiperglikemiju, pankreatitis itd.

„Pfizerova i Modernina mRNA cjepiva protiv COVID-a 19 povezana su s povećanim rizikom od ozbiljnih nuspojava od početnih 10,1 posto na 15,1 posto na deset tisuća ispitanih (cijepljenih) u odnosu na početne vrijednosti placeba od 17,6 odnosno 42,2“, otkrili su autori. „Pfizerovo ispitivanje pokazalo je trideset šest posto veći rizik od ozbiljnih nuspojava na ispitanicima koji su cijepili; čime je narasla razlika s početnih osamnaest posto utvrđenih na deset tisuća ispitanih (cijepljenih)” dok je „ispitivanje Moderninog cjepiva pokazalo šest posto veći rizik od ozbiljnih nuspojava kod skupina koje su cijepljene”, za kombinirani „šesnaest posto veći rizik od ozbiljnih nuspojava kod primatelja mRNA cjepiva, postoji razlika u riziku”.

Autori upozoravaju da njihova otkrića treba uzeti s oprezom. „Prvo, dobrobiti i štete rijetko su točno ekvivalente, a može postojati velika varijabilnost u konačnici između korisnosti i štetnosti“, napisali su. „Drugo, pojedinci često različito vrednuje krajnje točke. Treće, bez pojedinačnih podataka o ispitanima (cijepljenima), možemo samo usporediti broj pojedinaca hospitaliziranih zbog COVID-a 19 s brojem ozbiljnih nuspojava, a ne broj ispitanika koji su doživjeli nekakvu nuspojavu“.

Značajno je istaknuti, dodaju znanstvenici, kako postoje brojna ograničenja: „Prvo, Pfizerovo ispitivanje nije prijavilo veliki broj slučajeva s nuspojavama koja su se pojavila u mjesec dana nakon druge doze cjepiva. Drugo, za obje studije ograničeno vrijeme praćenja spriječilo je analizu koristi i štete tijekom duljeg razdoblja. Treće, sva ispitivanja zbog pretjeranog rizika od ozbiljnih nuspojava u našoj analizi zadovoljili su regulatornu definiciju ozbiljne štetnosti po zdravlje, ali postoje mnoge vrste štetnih događaja koje pacijent može sam ocijeniti kao ozbiljne i koje ne zadovoljavaju ovaj regulatorni prag. Četvrto, odluke o tome koje ozbiljne posljedice treba uključiti ili ne zahtjeva kliničku prosudbu“.

Ipak, znanstvenici tvrde kako rezultati pokazuju „potrebu za formalnim analizama korisnosti i štete, posebno onima koje su stratificirane prema riziku od ozbiljnih ishoda zbog zaraze COVID-om 19“.

Nadalje, „potrebna je potpuna transparentnost kliničkih podataka o ispitivanju cjepiva protiv COVID-a 19 kako bi se ispravno procijenila ova pitanja“, zaključili su autori. „Nažalost, kako se približavamo razdoblju od dvije godine od masovne upotrebe cjepiva protiv COVID-a 19, podaci cijepljenih ostaju nedostupni“.

Studija se može pridodati sve većem broju dokaza koji potiču daljnju odbojnost milijuna ljudi prema cjepivima protiv COVID-a, koja su razvijena mnogo brže od tradicionalnih cjepiva u okviru inicijative Warp Speed i nisu uspjela zaustaviti širenje virusa.

U ožujku je otkriveno da je 11.289 slučajeva perikarditisa/miokarditisa nakon cijepljenja protiv COVID-a prijavljeno Državnoj agenciji za prijavu nuspojava od cjepiva (VAERS) u Sjedinjenim Američkim Državama između 1. siječnja i 25. veljače, što predstavlja četrdeset sedam posto od 24.177 prijava za istu nuspojavu podnesen tijekom cijele 2021. Studija iz travnja, napravljena u Izraelu, pokazuje da sama zaraza COVID-om ne može objasniti takve slučajeve, unatoč tvrdnjama koje govore suprotno.

Branitelji cjepiva protiv COVID – a tvrde da Državni agencija (VAERS) pretjeruje govoreći o potencijalnim rizicima cjepiva, budući da svatko može podnijeti izvješće bez provjere, ali istraživači američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti priznali su „točnost u provjeri izvješća od VAERS-a o miokarditisu nakon cijepljenja mRNA cjepivom protiv COVID-a 19”, što dovodi do zaključka da je „nedovoljno prijavljivanje vjerojatnije” nego pretjerano prijavljivanje.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...