Petak, 26. travnja 2024.

OBNOVITELJ BOGOSLUŽJA: Znate li koji je papa dao konačan oblik rimskome kanonu mise?

  1. rujna Crkva slavi spomendan sv. Grgura Velikog, pape i crkvenog naučitelja.

Sveti  Grgur se rodio oko god. 540. u Rimu, u krilu jedne stare i ugledne rimske senatorske obitelji.

Nakon posla u gradskoj upravi počeo je živjeti monaškim načinom života u svom domu, uranjajući u molitvu, sabranost i studiranje. Međutim, uskoro ga papa Pelagije imenuje svojim izaslanikom u Carigradu, gdje je imao zadaću pridonijeti potpunom suzbijanju monofizitizma, hereze koja je tvrdila za Krist ima samo jednu narav, i to božansku, odnosno da nije bio pravi čovjek,

Na papin poziv vraća se ponovno u Rim i ondje postaje njegov tajnik. Nakon što je papa Pelagije II. umro od kuge, senat, svećenici i narod jednodušno izabiru upravo Grgura za papu, što je on na kraju, pod pritiskom cara i naroda, prihvatio, iako je, kako bi to spriječio, čak htio i pobjeći.

Njegov će pontifikat u povijesti Crkve biti jedan od velikih.

U Rimu su tada vladale velike elementarne nepogode: poplava, glad i kuga. Novi je papa odredio da se održi svečana pokornička procesija kako bi se izmolilo Božje smilovanje. Kao dobar organizator naredio je da sav Božji narod sudjeluje u procesiji.

Sveti Grgur je bio i veliki obnovitelj bogoslužja. On je dao rimskome kanonu mise konačan oblik. Od njega potječe i po njemu se zove Grgurov sakramentar. Obnovitelj je i liturgijskoga pjevanja, a s njime se povezuje i gregorijanski koral.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...