Petak, 19. travnja 2024.

Programski kod pronađen u ljudskom DNK ukazuje na postojanje Boga

Postoje mnogi znakovi u svemiru koji ukazuju na postojanje Boga. Jedan od njih je briljantan programski kod pronađen u ljudskom DNK.

Duhovni vođa svjetskog ateizma i filozof Anthony Flew javno je priznao 2004. svoju vjeru u Boga Stvoritelja. Kako je sam rekao, svojim činom vjere okrunio je dugogodišnja istraživanja, oslanjajući se na znanstvene činjenice. Jedan od najuvjerljivijih dokaza o postojanju Boga bilo je, za profesora Flewa, otkriće DNK.

Genijalan kod

U svakoj stanici našeg tijela postoji DNK, koja je moćan sustav pohranjivanja informacija. DNK, koja se nalazi u našim genima, sadrži briljantan sažeti zapis informacija. Ljudski genom pohranjuje tri trilijuna informacija zapisanih u kriptografskom kodu od četiri slova. Za njihovo čitanje naglas brzinom od tri slova u sekundi bila bi potrebna trideset jedna godina ili, da upotrijebimo drugu usporedbu: informacije iz ljudske DNK napunile bi hrpu knjiga pedeset puta veću od udaljenosti između Zemlje i Mjeseca.

Genijalan programski kod pronađen u ljudskoj DNK ukazuje na beskrajnu mudrost i inteligenciju božanskog Dizajnera. Za sve intelektualno poštene znanstvenike, postojanje zapisa informacija u DNK snažan je znak koji ukazuje na postojanje Boga, Stvoritelja cijelog svemira. Informacije mogu doći samo od inteligentnog bića. Nije moguće da materija sama proizvede kod i informaciju. Informaciju ne proizvodi materija kao rezultat milijuna godina mutacija i prirodne selekcije. Jedini izvor informacija su um i inteligencija.

Važno je da smo svjesni da su informacije pohranjene u molekuli DNK odvojene od nje; molekula je samo njezin nosilac. Informacija se može opisati kao briljantan programski kod ili zapis misli, koji ukazuje na postojanje osobne inteligencije. Segmenti DNK, poznati kao nukleotidi, čine logičnu cjelinu i spojeni su poput slova i riječi u pisanom tekstu. Dakle, u DNK postoji inteligencija, dok informacije sadržane u njoj – kako tvrdi profesor Michael J. Behe – nisu ni materija ni energija.

Spoznavši istinu o ljudskom DNK, profesor Flew je shvatio da ateizam nema nikakve logične osnove i da je iracionalno, slijepo vjerovanje u slučajnost nastanka života i čitavog svemira koji je skladna cjelina i funkcionira u skladu s logikom. Flew je način na koji ateist Richard Dawkins objašnjava podrijetlo života nazvao „komičnim naporom“. Dawkins tvrdi da je to bila puka nesreća, tj. „slučajna sreća“.

Znanstvena istraživanja su pokazala da je DNK trodimenzionalna samoreplicirajuća molekula. Bog Stvoritelj je tako kreirao DNK da svaka molekula ne samo da može stvoriti identičnu kopiju same sebe, već je isto tako sposobna otkriti i ispraviti pogrješke u svojoj kopiji. Bog nas je stvorio s DNK koja sadrži enzime za „uređivanje“. Oni neprestano kruže unutar molekule DNK, tražeći pogrješke koje treba ispraviti izvodeći vrlo složene popravke. Znanstvena je činjenica da ljudski život počinje začećem jedne stanice veličine točkice. Ova stanica ima kodiranu informaciju koja će usmjeriti njen razvoj koji će završiti formiranjem tijela sastavljenog od sto trilijuna stanica. Svaki je opremljen tako složenim mehanizmom kemijskog funkcioniranja da ga suvremena znanost ne može razumjeti. Svaka stanica ima priručnik s uputama koji je u sebi kodirao Stvoritelj; govori kako svaki dio ljudskog tijela treba biti formiran i kako treba funkcionirati. Svaka stanica funkcionira poput minijaturnog grada. Sto trilijuna stanica, koje čine ljudsko tijelo, skladno funkcioniraju kao jedan živi organizam, savršeno radeći zajedno. Ova prekrasna sposobnost kodirana u stanicama tjera nas da se divimo veličini i mudrosti Stvoritelja.

Epohalno otkriće

Jedno od najvećih znanstvenih otkrića na početku ovoga stoljeća bilo je otkriće redoslijeda svih nukleotida ljudske DNK odnosno sekvenciranje ljudskog genoma. Do otkrića je došao međunarodni istraživački tim na čelu s profesorom Francisom S. Collinsom.

Dana 26. lipnja 2000. u Washingtonu, u Bijeloj kući, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Bill Clinton u nazočnosti znanstvenika objavio je da je moguće sekvencirati DNK u ljudskoj genetskoj strukturi. Predsjednik je tada rekao: „Bez sumnje, ovo je najvažnija, najčudesnija karta koju je čovječanstvo ikada napravilo. Danas učimo jezik na kojem je Bog stvorio život. Stječemo sve više strahopoštovanja prema složenosti, ljepoti i čudesnosti Božjeg najbožanskijeg i najsvetijeg dara” („Božji jezik“, str. 2-3).

Dok je profesor Francis S. Collins rekao: „Uhvatili smo prvi pogled na našu vlastitu knjigu s uputama, prethodno poznatu samo Bogu. Bog Biblije je Bog genoma. Možemo ga štovati u katedrali ili u laboratoriju. Njegova kreacija je veličanstvena” („Božji jezik“, str. 3).

Za F. S. Collinsa sekvenciranje ljudskog genoma bilo je epohalni znanstveni događaj, otkriće najneobičnijeg od svih dotadašnjih, ali i prilika za slavljenje Boga. Po njegovom mišljenju, vjera u Boga bi isto tako trebala biti racionalan izbor i nema sukoba između vjere i znanosti: „Po mom mišljenju, nema sukoba u tome što si znanstvenik i osoba koja vjeruje. Domena znanosti je istraživanje prirode. Božja domena je duhovan svijet, područje koje nije moguće istražiti alatima i jezikom znanosti. Mora se ispitati srcem, umom i dušom – a um mora pronaći način da prigrli oba svijeta” („Božji jezik“, str. 6).

„U svakome svom djelu slavio je Svetog svevišnjeg riječima hvale; pjevao je svim srcem svojim i ljubio Tvorca svoga“ (Sir 47, 8).

Jedina sila koja deformira i razara čudesni sklad i ljepotu stvorenog je svjesno i slobodno činjenje grijeha, koji je uzrok najvećih ljudskih tragedija i bijeda. Grijesi prekidaju veze života i ljubavi s Bogom i drugim ljudima, uništavaju ljubav i podvrguju nas strašnom zarobljeništvu zlih duhova koji nas vode u apsolutnu sebičnost i vječno prokletstvo. Iz toga se razloga grijesima moramo opirati i nakon svakog lošeg pada treba ih se odmah osloboditi ispovijedajući ih Isusu u sakramentu pokore (ispovijedi). U iskrenoj ispovijedi doživljavamo čudo Božanskog milosrđa, oproštenje svih grijeha i vraćanje ljepoti Božje slike.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...