Petak, 29. ožujka 2024.

Promjena u mađarskom zakonu o pobačaju: Žena mora čuti otkucaje djetetova srca

U utorak, 13. rujna, Mađarska je uvela važnu zakonsku promjenu. Od sada, prije konačne odluke o pokretanju postupka prekida trudnoće (ubojstva nerođenog djeteta, nap. ur.), majka će morati čuti otkucaje bebinog srca tijekom ultrazvučnog pregleda.

Do sada mađarska vlada Viktora Orbána smanjenje broja pobačaja nije stavila među svoje prioritete. Umjesto toga, usredotočio se na razvoj politike koja je naklonjena obitelji kroz promicanje braka i djece. Ovaj pro-obiteljski javni diskurs ipak je neizravno utjecao na broj pobačaja, koji je u razdoblju od jednog desetljeća pao s četrdeset tisuća na dvadeset tri tisuće.

U Mađarskoj je pobačaj moguć do dvanaestog tjedna trudnoće pod određenim uvjetima. Ako je žena ostala trudna zbog silovanja ili ako majka ili beba imaju ozbiljnih zdravstvenih problema. U nekim posebnim slučajevima se abortus može tražiti do dvadeset četvrtog tjedna trudnoće.

Od sada, prije nego što pristupi pobačaju, majka mora dobiti liječničku potvrdu od ginekologa da vitalne funkcije ploda, odnosno otkucaje srca, pacijentica i liječnik mogu „jasno prepoznati”.

Takvu odluku je potpisao ministar unutarnjih poslova, a stupila je na snagu 15. rujna.

Dóra Dúró, parlamentarna zastupnica iz desne političke stranke Mi Hazánk, pozdravila je ovakvu odluku za zaštitu života na društvenim mrežama. Već nekoliko godina vodi kampanju za uzimanje u obzir otkucaja srca djeteta u procesu pobačaja. U Facebook objavi je napisala sljedeće: „Proći će barem nekoliko sekundi kada će fetus moći komunicirati sa svojom majkom koja može slušati otkucaje njegovog srca prije nego što se izvrši pobačaj”.
Opozicija optužuje vlast da želi zaobilazno napasti pravo na pobačaj, protivno volji žena. Nevladina organizacija Amnesty International se pridružila borbi, optužujući vladu za „traumatiziranje” žena koje su već u teškoj situaciji.

Ministar unutarnjih poslova ipak je uvjeren da je odluka primjerena. „Dvije trećine Mađara vjeruje da život djeteta počinje kada se čuje otkucaji srca”, rekao je. Smatra da uredba nije pooštrenje postojećeg zakona, već bolji način prenošenja dubokih problema koji nastaju kada žena odluči pobaciti.

Ovaj će zakon vjerojatno izazvati bijes europskih institucija, u trenutku kada se govori o uvrštavanju prava na pobačaj u europski ustav, a neki idu toliko daleko da to žele učiniti ljudskim pravom.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...