Subota, 27. travnja 2024.

PROPAGANDA PREMA DJECI: Prvi istospolni par u dječjem crtiću Peppa Pig!

Voljena među predškolskom djecom u Ujedinjenom Kraljevstvu, Sjedinjenim Američkim Državama, Australiji i Latinskoj Americi, Peppa Pig nedvojbeno je jedan od prepoznatljivijih i popularnijih animiranih crtića u svijetu.

Stoga nije ni čudo da je odluka da u animirani crtić uvedu prvi istospolni par izazvala reakcije.

Tijekom epizode pod naslovom Families, koja je prvi put emitirana u utorak na Channel 5 u Ujedinjenom Kraljevstvu, Peppy Pig je njezina prijateljica Penny predstavila svoje dvije mame.

Dok je crtala portret svoje obitelji, Penny je objasnila: „Živim sa svoje dvije mame. Prva mama je doktorica, druga kuha špagete“.

Animirani crtić, koji su osmislili britanski animatori Mark Baker i Neville Astley, traje od 2004. godine. Ovo je prvi put u osamnaestogodišnjoj povijesti da se pojavljuje istospolni par.

Ta epizoda je kreirana dvije godine nakon što je na američkoj internetskoj stranici pokrenuta peticija kojom se zahtijeva “istospolna obitelj“ u animiranom crtiću Peppa Pig. Prikupljeno je gotovo 24.000 potpisa.

„Djeca koja gledaju Peppu Pig su u vrlo važnoj formativnoj dobi”, napisali su kreatori peticije. „Isključivanje istospolnih obitelji naučit će ih da su samo obitelji s jednim roditeljem ili dva roditelja različitih spolova normalne“.

Robbie de Santos, direktor udruge Stonewall, koja promovira prava LGBT osoba, opisao je istospolnu obitelj u izmišljenom Peppatownu kao nešto “fantastično“.

„Mnogi od onih koji gledaju seriju imat će dvije mame ili dvojicu tata i roditeljima i djeci će puno značiti da su njihova iskustva predstavljena u tako kultnom dječjem crtiću“, rekao je Santos za BBC.

Peppa Pig nipošto nije prvi dječji animirani crtić koji prikazuje istospolne parove. Američki crtani film Arthur, namijenjen djeci od četiri do osam godina, osvojio je pohvale još 2019. nakon što je u filmu prikazano homoseksualno vjenčanje.

Ostali popularni crtići koji su se dotaknuli LGBT-a su Adventure Time i Steven Universe – oba su isto tako iz Sjedinjenih Američkih Država, ali su namijenjena publici od deset i više godina.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...