Četvrtak, 25. travnja 2024.

Suđenje kardinalu Josephu Zenu u Hong Kongu zaustavljeno zbog koronavirusa

Suđenje kardinalu Josephu Zenu za njegovu potporu prodemokratskim prosvjedima 2019. odgođeno je za sljedeći tjedan nakon što je jedan od sudaca bio pozitivan na koronavirus.

Suđenje, koje je trebalo započeti u ponedjeljak, sada će započeti 26. rujna, navodi Pillar Catholic, novinska agencija sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama.

Devedesetogodišnji kardinal, koji je služio kao biskup Hong Konga od 2002. do 2009., uhićen je prošlog svibnja zbog navodne „povezanosti sa stranim agentima“.

Suđenje će se održati na mandarinskom (kineskom), a ne na engleskom, što je tražilo tužiteljstvo u namjeri da oslabi obranu kardinala Zena, budući da se Hong Kong u pravnim zakonima oslanja na engleski jezik iz Međunarodnog dogovora o građanskim i političkim pravima u pogledu slobode okupljanja i drugih sličnih prava.

Dok je kardinal Zen dobio izljeve potpore od zapadnih vlada, crkvenih velikodostojnika, skupina za ljudska prava pa čak i Europskog parlamenta, Vatikan ga je praktički napustio, odbijajući prosvjedovati protiv onoga što mnogi smatraju nečuvenim kršenjem vjerskih sloboda.

Prošlog tjedna papa Franjo je izravno upitan vidi li uhićenje kardinala Zena i suđenje kao zloporabu vjerske slobode, ali papa je zaobišao to pitanje i govorio umjesto toga o potrebi dijaloga s Kinom.

Papa je zanijekao da je kineski komunistički režim „nedemokratski“, inzistirajući na tome da je stvar previše „složena“ za takve karakterizacije.

„Nije lako razumjeti kineski mentalitet, ali treba ga poštovati, ja poštujem drugačiji mentalitet“, rekao je papa Franjo.

Kardinal Zen bio je otvoreni kritičar vatikanske politike pomirenja s Kineskom komunističkom partijom, uključujući tajni sporazum iz 2018. između Vatikana i Narodne republike Kine o sudjelovanju Pekinga u imenovanju katoličkih biskupa i ukidanju pravila koja zabranjuje klericima da se pridruže Kineskom katoličkom domoljubnom udruženju, koje je osnovano 1957. kao alternativna organizacija neovisna od autoriteta Vatikana.

Prema mnogim promatračima i stručnjacima, situacija za katolike i druge kršćane u Kini znatno se pogoršala od potpisivanja kinesko-vatikanskog sporazuma, umjesto da se poboljšala.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...