Petak, 29. ožujka 2024.

TRADICIJA SLAVLJENJA ZLOČINA(CA): Srpska pravoslavna crkva odlikovala Vojislava Šešelja

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve (SPC) dodijelila je odlikovanje Svetog vladike Mardarija ratnom zločincu Vojislavu Šešelju, izvijestili su iz Srpske radikalne stranke.

Visoko crkveno odlikovanje Šešelju je u ime vladike Longina dodijelio vladika bački Irinej koji je, kako se navodi u priopćenju, tom prilikom poručio da mu je „pripao deo časti i prijatna dužnost da u ime preosvećenog vladike Longina uruči ovaj divni orden, napravljen u ime jednoga divnog Božijeg ugodnika, svetitelja, našeg gotovo savremenika, Svetoga brata Mardarija“.

Šešelj je rekao da mu je veliko zadovoljstvo i čast da on „kao nedostojan“ primi ovo visoko crkveno odlikovanje, dodaje se u priopćenju.

Dodao je i da kada je svojevremeno, kada je boravio u Americi, Кanadi i Australiji, zatekao tamo Srbe „podeljene, zavađene na krv i nož“, prenosi N1.

„Ja sam se trudio, na svakom mestu gde sam boravio, da se taj raskol prevaziđe, da se crkva ponovo ujedini i imao sam prilično uspeha. Po prvi put su jedni drugima dolazili u crkvene domove, u crkve, manastire, a onda je dolazak na čelo srpske crkve patrijarha Pavla širom otvorio put da se to zaista i postigne“, rekao je Šešelj.

Vojislav Šešelj je pravomoćnom presudom Haškog tribunala iz 2018. godine osuđen na deset godina zatvora zbog progona i deportacije, ponajprije srijemskih Hrvata, tek mala utjeha za sve ono što je učinjeno pripadnicima hrvatske zajednice 90-ih godina.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...