Petak, 29. ožujka 2024.

Udio muslimana u europskom stanovništvu će se povećati, čak i bez budućih migracija

Predviđa se da će se udio muslimana u europskom stanovništvu povećati, čak i bez budućih migracija.

Posljednjih godina Europa je doživjela rekordan priljev tražitelja azila koji bježe od sukoba u Siriji i drugih većinski muslimanskih zemlja. Ovaj val muslimanskih migranata potaknuo je raspravu o useljeničkoj i sigurnosnoj politici u brojnim zemljama i pokrenuo pitanja o budućem broju muslimana u Europi.

Pew Research Center je prema statičkim podacima zaključio kako trenutno u Europskoj Uniji živi 25,8 milijuna (4,9% ukupnog stanovništva), što je više od 19,5 milijuna (3,8%) u 2010.

Čak i kad bi se sve migracije u Europu odmah i trajno zaustavile – scenarij „nulte migracije” – očekivalo bi se da će muslimansko stanovništvo Europe porasti sa sadašnje razine od 4,9% na 7,4% do 2050. godine. To je zato što su muslimani u prosjeku mlađi i imaju veći fertilitet (u prosjeku muslimanske obitelji imaju jedno dijete više) od ostalih Europljana, što odražava globalni obrazac.

U takozvanom „scenariju srednje migracije“ predviđa se da će i dalje nastaviti dolaziti muslimani u Europsku uniju, ali ne u brojci kao do sada i da će se brojka povećati zbog fertiliteta i dolaska novog radno sposobnog stanovništva. Nasuprot tome, zemlje za koje se predviđa da će doživjeti najveće promjene u srednjem scenariju (kao što je Ujedinjeno Kraljevstvo) obično su bile odredišta za najveći broj regularnih muslimanskih migranata. Ovaj scenarij samo modelira redovnu migraciju.

Postoji i takozvani „scenarij visoke migracije“ koji predviđa da će se rekordni protok izbjeglica u Europu između 2014. i 2016. nastaviti neograničeno dugo u budućnosti s istim vjerskim sastavom (tj. muslimanima) uz tipični godišnji protok regularnih migranata. Prema ovom scenariju, muslimani bi mogli činiti četrnaest posto europskog stanovništva do 2050. godine – što je gotovo utrostručeno od sadašnjeg udjela, ali još uvijek znatno manje od kršćanskog stanovništva i areligioznog stanovništva.

Međutim, izbjeglički tijekovi u posljednjih nekoliko godina izuzetno su visoki u usporedbi s povijesnim prosjekom u posljednjim desetljećima i već su počeli opadati jer su Europska unija i mnoge njezine države članice izvršile promjene politike s ciljem ograničavanja izbjegličkih tijekova.

Na primjer, predviđa se da u stanovništvu Njemačke (šest posto stanovništva su 2016. činili muslimani) biti oko dvadeset posto muslimana do 2050. u visokom scenariju – što je odraz činjenice da je Njemačka prihvatila mnogo muslimanskih izbjeglica posljednjih godina – u usporedbi s jedanaest posto u srednjem scenariju i devet posto u nultom scenariju migracije.

Muslimansko stanovništvo Europe je raznoliko. Obuhvaća muslimane rođene u Europi i u velikom broju izvaneuropskih zemalja. Uključuje sunite, šijite i sufije.

Između 2010. i 2016. godine, broj muslimana u Europi znatno je porastao zbog prirodnog priraštaja – to jest, broj rođenih osoba bio je veći od umrlih među muslimanima za više od 2,9 milijuna u tome razdoblju. Ali najveći dio rasta muslimanskog stanovništva u Europi tijekom toga razdoblja (oko šezdeset posto) bilo je posljedica migracija: Muslimansko stanovništvo je poraslo za 3,5 milijuna iz migracija.

Ovdje možete pročitati cijeli rad od Pew Research Center.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...