Subota, 20. travnja 2024.

Vinko Paulski

Sveti Vinko Paulski bio je francuski katolički svećenik i utemeljitelj Misijske družbe lazarista i družbe Kćeri kršćanske ljubavi i dobrovoljnih bratovština kršćanske ljubavi.

Teologiju studirao u Toulouseu, za svećenika je zaređen 1600., naslov bakalaureata bogoslovlja dobio 1604. Za putovanja između Marseillea i Narbonne oteli su ga berberski gusari pa je u Tunisu proveo dvije godine u ropstvu. God. 1608. došao je u Pariz, gdje se pod utjecajem Pierrea de Bérullea posvetio karitativnomu radu te je osnovao bratovštine ljubavi.

Kada je postao (1619) generalni duhovnik francuskih zatvora, uspio je poboljšati život galijota. Utemeljio 1625. kongregaciju svećenika misionara za seoske misije; po matičnoj kući sv. Lazara (Saint-Lazare) u Parizu nazvani su lazaristima. Uz pomoć sv. Lujze de Marillac osnovao je 1633. i žensku kongregaciju Kćeri milosrđa (milosrdnice). Svecem proglašen 1737. Ikonografski se prikazuje s malim djetetom na rukama; atributi: dijete, plameni globus i galijoti. Spomendan mu je 27. rujna.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...