Petak, 26. travnja 2024.

Znate li tko je Hrvatskoj smjestio embargo na naoružanje?

Vijeće sigurnosti UN-a 25. je rujna 1991. donijelo Rezoluciju br.713. kojom je uveden embargo na uvoz oružja u SFRJ. S obzirom na to da joj Hrvatskoj bilo oduzeto oružje teritorijalne obrane, a Srbija je imala naoružanje od JNA ovakav je potez bio iznimno štetan po obranu Hrvatsku. Hrvatska se nije mogla legalno naoružati.

Britanska autorica Carole Hodge u knjizi Velika Britanija i Balkan vrlo jasno proziva krivce za uvođenje embarga: „Ključna odluka EU-a o tome da se vojno ne intervenira, bila je jedna od četiriju uzajamno povezanih političkih odluka prihvaćenih toga mjeseca, kojima je uobličena uloga Europe na Balkanu za razdoblje od sljedeće četiri godine. Sljedećega je tjedna Vijeće sigurnosti UN-a nametnulo embargo na isporuku oružja i vojne opreme Jugoslaviji. No, ta rezolucija vjerojatno ne bi prošla bez veta, barem Kine, da se tadašnji jugoslavenski ministar vanjskih poslova Budimir Lončar nije, na prijedlog Velike Britanije, osobno zauzeo za njezino usvajanje. Istup Budimira Lončara i pismo jugoslavenskoga predstavnika pri UN-u posebno su zabilježeni u toj rezoluciji, kao i izjave predstavnika nekih članica Vijeća Sigurnosti. Nerazmjer u naoružanju, koji je tom rezolucijom samo povećan, poslije je na međunarodnoj razini doveo do oštrih razmimoilaženja, posebice unutar Vijeća sigurnosti. JNA, koja je svoj zavidan arsenal oružja prikupljala još od kraja Drugoga svjetskog rata, u ljeto 1991. godine uglavnom su činili srpski i crnogorski časnici i novaci. S druge strane, nakon što joj je JNA uglavnom razoružala postrojbe Teritorijalne obrane, Hrvatska uopće nije bila opremljena za odgovarajući otpor četvrtoj najjačoj vojnoj sili u Europi. Embargo na isporuku oružja postao je jedna od glavnih poluga politike međunarodne zajednice. Uz snažnu potporu Velike Britanije i brojnih drugih europskih zemalja, taj je embargo onemogućio svaki značajniji pokušaj Hrvatske (a poslije i Bosne i Hercegovine) da iskoristi svoje pravo na samoobranu“.

Za onemogućavanje obrane Republici Hrvatskoj Lončar je kasnije bio nagrađen savjetničkom pozicijom u Uredu predsjednika, kod Stipe Mesića i Ive Josipovića.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...