Subota, 20. travnja 2024.

Znate li tko je najstarija živuća osoba?

Lucile Randon, poznatija kao sestra André, je od 19. travnja 2022. najstarija osoba na svijetu rođena davne 1904., a ove godine je proslavila 118. rođendan. Trenutno je četvrta najstarija osoba ikada zabilježena, kao i najstarija poznata osoba koja je preživjela pandemiju COVID-a 19.

Kao mlada djevojka obratila se s protestantizma na katoličanstvo (iako je potjecala iz vrlo religiozne protestantske obitelji), a u četrdesetoj godini života odlučila se za redovnički poziv. Za redovnički poziv se odlučila u godinama Drugog svjetskog rata ušavši u samostan sestara milosrdnica u Vichyju. U svojoj redovničkoj kongregaciji radila je kao učiteljica, misionarka i bolničarka prije svoga umirovljenja 1979. (kada je napunila 75 godinu života), a do stote godine života nastavila se brinuti za bolesne i nemoćne u jednom staračkom domu na jugu Francuske. Kada god bi je pitali savjet za tako dugovječan život, sestra André bi rekla da svaki dan uzima nekoliko kockica čokolade i čašu vina.

Zadnjih desetak godina živi u domu za umirovljene redovnice u Toulonu, te iako joj se zdravstveno stanje pogoršalo, ipak ostaje zahvalna Gospodinu na tako dugom životu. Zadnjih godina više nije pokretna i oslijepila je. Papa Franjo joj je za 115 rođendan poslao blagoslovljenu krunicu i osobno pismo.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...