Srijeda, 24. travnja 2024.

Budući kineski premijer entuzijast je tzv. politike nula Covida

Li Qiang pouzdani je pristaša čelnika NRK-a Xi Jinpinga, koji je ovog proljeća nadgledao dvomjesečnu izolaciju zbog covida u Šangaju. Kao rezultat promjena uvedenih posljednjih dana, službeno je zauzeo drugo mjesto u Komunističkoj partiji Kine i najvjerojatnije će uskoro postati premijer te zemlje.

Aktualni premijer Li Keqiang, koji se smatra promicateljem ekonomskih reformi, napustio je Središnji odbor i odlazi u mirovinu u ožujku sljedeće godine.

Li Qiang, koji će zamijeniti Li Keqianga, prema kineskim promatračima politike, nema uobičajeno iskustvo za promaknuće u premijera. Nepisana tradicija nalaže da političar prije nego što postane premijer prethodno bude potpredsjednik vlade. U ovom slučaju, ovo iskustvo će izostati.

Stručnjaci ističu da Li Qiang nije uveo nikakve tržišno orijentirane reforme dok je upravljao Šangajem, gdje je donedavno bio partijski tajnik. Međutim, prema komentatorima, za Xi Jinpinga ključni kriterij za promicanje dužnosnika bila je lojalnost njegovom vodstvu.

Stanovnici najbogatijeg grada u Kini, Šangaja, dva mjeseca nisu smjeli napuštati svoje domove, mnogi su se žalili na nedostatak hrane i pristupa medicinskoj skrbi. Bila je to posljedica politike budućega kineskog premijra.

Li Qiang je jedan je od uglednika koji je blisko surađivao sa Xijem od 2002. do 2007. kada je upravljao provincijom Zhejiang na istočnoj obali Kine. Tijekom tri godine tog razdoblja Li je bio Xijev tajnik. Godine 2017. ušao je u Politbiro Komunističke partije Kine i preuzeo mjesto partijskog tajnika u Šangaju, što obično najavljuje promaknuće u najviše rukovodstvo

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...