Petak, 26. travnja 2024.

Crkva u Kanadi pretvorena u kuću za stanovanje!

Trenutno se prodaje netipična nekretnina u gradiću Stansteadu, u frankofonskoj pokrajini Quebec, za iznos od pola milijuna kanadskih dolara. Zašto u oglasu stoji da je riječ o netipičnoj nekretnini? Riječ je o crkvi od oko sedam tisuća kvadratnih metara.

Nekadašnja crkva Notre Dame de la Merci (Naša Gospa od Milosti) izgrađena je 1965. i navedena je u oglasu kao primjerak prekrasne župne crkve, a u potpunosti je izgrađena od cigli (i granita) i ima ogroman strop.

U oglasu stoji kako „Crkva ima sve što treba zadovoljiti ljubitelje ove vrste arhitekture“. Agencija za nekretnine na slikama ističe velike drvene grede, velike vitraje i impozantan zvonik koji zdanju, prema agenciji, „daje veličanstven izgled“. Na fotografijama objavljenim na internetu vidimo da u crkvi još uvijek ima ostavljenog crkvenog namještaja (mogu se vidjeti crkvene klupe).

Crkve pretvorene u kuće za stanovanje nažalost više nisu rijetka pojava, ali još je žalosnije da primjera ovakve preobrazbe ima sve više u zapadnim zemljama. Hoćemo li s postupnim napuštanjem katoličanstva i nedostatkom stanova vidjeti sve više ovakvih nekretnina na tržištu? Nadam se da ne ćemo, jer je to bogohulno djelovanje. Iz prenamjene crkve vidljivo je kako desakralizacija uzima sve veći utjecaj u nekoć katoličkom Quebecu.

Ovdje možete vidjeti kako izgleda crkva izvana, a kako su ju preuredili iznutra.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...