Petak, 19. travnja 2024.

Evo još razloga zašto ne treba slaviti Noć vještica!

Noć vještica nije katolički običaj, zbog čega mnogi katolički svećenici godinama poučavaju vjernike da katolici ne bi trebali slaviti ovaj praznik.

Noć vještica, koju pogani nazivaju Samhein, drevni je poganski blagdan koji još uvijek 31. listopada slave suvremene vještice i drugi pogani. Pogani ga obično opisuju kao najvažniji blagdan svoje lažne poganske sotonističke religije. Osim jasnih različitosti između katolicizma i poganstva, postoje mnogi drugi razlozi zbog kojih je Noć vještica protivna katolicizmu.

Bdijenje u noći prije blagdana Svih svetih je dan pokore, to jest tradicionalni dan posta. Noć vještica je suprotna tome jer se prikazuje kao dan proždrljivosti i tjelesnih užitaka. Katolička Crkva vrlo ozbiljno shvaća težinu demonskog utjecaja na djecu i trudi se da ih drži dalje od toga, a Noć vještica pokazuje vještice, čarolije i demone kao nešto pristupačno, zabavno i bezopasno.

Dani koje katolici slave kao blagdane govore nam o životu i spasenju. Na primjer, Božić govori o rođenju našeg Gospodina, dok Veliki petak govori o dobrovoljnoj žrtvi našega Gospodina na križu, iz ljubavi prema nama, da otvori vrata raja. Za razliku od katoličkih svetkovina, Noć vještica nam govori o smrti i uništenju života.

Katoličanstvo shvaća smrt vrlo ozbiljno. Crkva nas potiče na ozbiljno razmišljanje o smrti i pripravi za nju. Mnogi su svetci prikazani kako drže lubanju na slikama ili na kipovima, da bi nas podsjetili na smrt. Noć vještica je upravo suprotno tome jer predstavlja vrijeme nasmijanih kostura, nadgrobnih spomenika sa smiješnim epitafima i pozitivnom odnosu prema smrti i grijehu bez ikakvih posljedica.

Katolicizam uzdiže ljepotu, a Noć vještica veliča ružnoću i nered, npr. groteskne, oslikane ožiljke koji ukrašavaju ružna i zastrašujuća čudovišta. Katolicizam cijeni mir, dok Noć vještica veliča iznenadno i ničim izazvano nasilje, a sve bez posljedica realnosti.

Katolička Crkva zabranjuje seanse i dozivanje mrtvih. Vještice i drugi pogani vjeruju da je blagdan Samhein (Noć vještica) dan kada se briše granica između svijeta živih i mrtvih i kada se duhovi mrtvih mogu vratiti na zemlju. Ovo pogansko vjerovanje je u čast sveprisutnim ukrasima i kostimima duhova za Noć vještica.

Uobičajeni pozdrav djece u anglosaksonskim zemljama koja traže slatkiše je trick or treat. Razmislimo o ovome. Koliko god nema smisla ova fraza, ona je u obliku prijetnje, naime, ako djeci ne damo slatkiše, učinit ću nešto što ti se ne će svidjeti! Isto tako pauci su među najčešćim ukrasima za Noć vještica. Pauci su istaknuti poganski simboli i smatraju se jednim od simbola u okultizmu.

Uza sve gore navedene argumente, treba spomenuti duh svjetovnosti i konzumerizma vezan uz Noć vještica koji donosi veliku zaradu mnogim tvrtkama.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...