Četvrtak, 25. travnja 2024.

Grob svetog Nikole otkriven u Turskoj

Istraživači su došli do ovog otkrića nakon što su otkrili crkvu (ili baziliku) iz trećeg i četvrtog stoljeća u kojoj je sveti Nikola bio biskup u Myri (grad za vrijeme Rimskog Carstva), prema novinskoj agenciji Demirören (DHA), publikaciji turskih vijesti. Myra se nalazila na trenutnoj lokaciji Demreua u provinciji Anatoliji u Turskoj. Međutim, nabujala sredozemna morska voda u srednjem vijeku poplavila je crkvu i mjesto je od tada zatrpano aluvijalnim naslagama. Druga crkva je kasnije izgrađena iznad izvorne bazilike u sedmom i osmom stoljeću kako bi ju zaštitila.

Dr. Osman Eravşar, predsjednik Regionalnog odbora za očuvanje kulturne baštine Antalije, rekao je za DHA prošlog tjedna da je to „važno otkriće i potvrda u vezi s točnom lokacijom njegove grobnice“.

Tradicionalno se vjerovalo da su trgovci iz bazilike 1087. odnijeli njegovo tijelo u Bari, u Italiju. Međutim, Eravşar je primijetio da bi druge relikvije još uvijek mogle biti unutar nedavno otkrivene grobnice.

Biskup iz četvrtog stoljeća, koji je živio od 270. do 343., omiljeni je svetac kojega štuju kršćani diljem svijeta, osobito u Rimokatoličkoj crkvi i pravoslavnim crkvama.

Nikola je rođen tijekom trećeg stoljeća u selu Patara koje je sada dio Turske. Još kao mladić postao je biskup Mire, poznat po svojoj velikodušnosti prema potrebitima

Novinska agencija DHA napomenula je da tisuće kršćanskih turista svake godine dolazi u Demre da posjet crkvi u kojoj je sv. Nikola vladao kao biskup.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...