Petak, 19. travnja 2024.

Katolička medijska nagrada u Njemačkoj dodijeljena dokumentarnom filmu o LGBTIQ+ „katolicima“

Katolička medijska nagrada Njemačke biskupske konferencije dodijeljena je dokumentarnom filmu Wie Gott uns schuf — Coming-out in der Katholischen Kirche koji podržava zahtjeve LGBTIQ+ katolika. U siječnju 2022. ovaj je dokumentarac pokrenuo „pokret“ među zaposlenicima Katoličke crkve u Njemačkoj kao način emancipacije katolika/kinja koji nisu heteroseksualni, o čemu je opširno izvijestio CNA Deutsch.

Radnja dokumentarca odnosi se na stotinu osoba koje se identificiraju kao pripadnici LGBTIQ+ zajednice i rade za Katoličku Crkvu u Njemačkoj. Sastavljen s isječcima iz niza intervjua, dokumentarac priča njihovu priču u obliku „progonstva“ i „zlostavljanja“, dok se istovremeno hvali hrabrost pojedinaca prikazanih u dokumentarcu. Žiri je kao razlog dodjele nagrade rekao da film „poziva na poštovanje, prihvaćanje drugačijeg identiteta i priznavanje njihove ljubavi“.

Nagrada, zajedno s dokumentarnim filmom, baca svjetlo na protuslovlje nauka i života takozvanih katolika u Njemačkoj, koji su uz to i zaposlenici Katoličke Crkve, koji žive suprotno evanđelju i nauku Crkve u vezi moralnih pitanja. Katolička Crkva u Njemačkoj drugi je najveći poslodavac u zemlji, iza same vlade. Sektor humanitarne pomoći Crkve – Caritas na primjer – ima više od šesto tisuća zaposlenika. Godišnji prihod Crkve u Njemačkoj (prikupljen putem crkvenog poreza) iznosi 6,7 milijardi eura. Ipak, mnogi službenici Crkve ne žive u skladu s katoličkim naukom. Za njih je Crkva samo poslodavac kao i svaki drugi.

Ono što su komentatori prije smatrali satirom postalo je stvarnost za katolike u Njemačkoj u posljednjih pedeset godina. Kulturni marksizam ušao je u sve dimenzije crkvenog života, a naučavaju ga sami biskupi.

Nagrada za najbolji film je službena dodjela Njemačke biskupske konferencije i kao takva je instrument kojim se odaje počast onome što najbolje odražava katolički identitet u medijima – onako kako ga biskupi doživljavaju. Nagrada ima za cilj „motivirati novinare i filmske umjetnike da se bave kvalitetnim novinarstvom i filmskom umjetnošću orijentiranima na vrijednosti“.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...