Subota, 20. travnja 2024.

Kina: Svaki pokušaj da se spriječi ponovno ujedinjenje s Tajvanom bit će uzaludan

Rješenje „tajvanskog pitanja” isključivo je u rukama Kineza, a svi pokušaji da se spriječi “puno ponovno ujedinjenje Kine” bit će uzaludni, rekao je u četvrtak glasnogovornik obrane Pekinga Tan Kefei, osuđujući SAD zbog vojne suradnje s Tajvanom.

Tan je pozvao američke vlasti da prestanu opskrbljivati ​​Tajvan oružjem. Istaknuo je da Peking veliku pozornost posvećuje svojim vojnim odnosima s Washingtonom, ali je upozorio da postoje „crvene linije” koje ne bi smio prijeći.

Ako američka strana želi poboljšati vojnu komunikaciju s Kinom, trebala bi „poštivati ​​njihove interese i značajne brige”, dodao je glasnogovornik kineskog ministarstva obrane na mjesečnoj konferenciji za novinare.

„Kineska narodnooslobodilačka vojska uvijek je čvrsto branila suverenitet i teritorijalni integritet zemlje i svaki pokušaj zaustavljanja potpunog ujedinjenja Kine bit će osujećen”, dodao je Tan, a prenose kineski mediji.

Glasnogovornik se također osvrnuo na nedavni telefonski razgovor između kineskog ministra obrane Wei Fenghea i njegovog ruskog kolege Sergeja Shoygua. Oba su ministra „razmijenila mišljenja o međunarodnim i regionalnim pitanjima od zajedničkog interesa”, rekao je.

Na nedavno završenom 20. kongresu Komunističke partije Kine (KPK), čelnik te zemlje Xi Jinping zaoštrio je retoriku protiv Tajvana. Izjavio je da Kina traži „mirno ponovno ujedinjenje”, ali „nikada ne će obećati” da ne će koristiti silu protiv „separatista” i „jvanjskog miješanja” u poslove otoka.

Peking priznaje demokratski uređen Tajvan kao dio NR Kine. Vlada u Taipeiu definira otok kao neovisnu zemlju i obećava da će braniti demokraciju i slobodu. Na temelju promjena u vodstvu kineske partije stručnjaci procjenjuju da će Peking idućih godina pojačati vojni pritisak na Tajvan.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...