Srijeda, 12. lipnja 2024.

Kršćani isključeni iz javnog života u Australiji

Dva australska nadbiskupa upozorila su na isključenost kršćana iz javnog života, nakon što je izvršni direktor nogometnog kluba morao podnijeti ostavku jer je njegova crkvena zajednica pro-life i uči da je prakticiranje homoseksualnosti grijeh.

Dan nakon što je imenovan izvršnim direktorom Essendon Bombersa, australskog nogometnog kluba iz Melbournea, Andrew Thorburn odstupio je s tog mjesta nakon oštre reakcije javnosti.

Ovaj 57-godišnjak je predsjednik crkve City on a Hill, koja je povezana s anglikanskom biskupijom Melbournea.

Premijer savezne države Viktorije Daniel Andrews, iz australske Laburističke stranke, pridružio se kritičarima, osuđujući stav crkve o homoseksualnim odnosima i pobačaju kao „apsolutno užasan“.

Prema izvješću u Sydney Morning Heraldu, predsjednik kluba tražio je od Thorburna da izabere između mjesta izvršnog direktora i predsjedanja crkvom.

Thorburn je izabrao svoju crkvu.

Nakon svoje ostavke, Thorburn je rekao: „Postalo mi je jasno da se moja osobna kršćanska vjera ne tolerira niti dopušta u javnom životu, barem od strane nekih, a možda i od mnogih“.

U izjavi objavljenoj u srijedu, nadbiskup Peter Comensoli iz Melbournea rekao je: „Ova situacija šalje jezivu poruku običnim vjernicima, … da im se ne može vjerovati kada obnašaju uloge vodstva i služe zajednici. Nudim im riječ ohrabrenja“.

„Ali iskreno, ako Essendon ne može biti inkluzivan i pošten prema navijačima koji su i vjernici, možda je vrijeme da oni pronađu novi klub”, dodao je.

Kršćanstvo je dominantna religija u Australiji. 43,9% stanovništva izjasnilo se kao kršćani, a 20% kao katolici prema službenom popisu stanovništva u zemlji 2021. godine.

„Svaka organizacija koja trubi o toleranciji, inkluzivnosti i različitosti, ali isključuje ljude na temelju njihovih vjerskih uvjerenja, mora sama sebi postaviti ozbiljna pitanja“.

„Vjernici i dalje toliko doprinose našoj zemlji u športu, zdravstvu, obrazovanju i socijalnoj skrbi, u profesionalnom i političkom životu, u obiteljima i vjerskim zajednicama. I oni zaslužuju biti uključeni, ne kao neprijatelji nego kao sudionici”, izjavio je nadbiskup Fisher.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...