Petak, 29. ožujka 2024.

Na današnji dan poginuo Andrija Matijaš Pauk

Na današnji dan 1995. godine poginuo je hrvatski general bojnik i ratni zapovjednik Domovinskog rata Andrija Matijaš Pauk.

Andrija Matijaš Pauk rodio se 31. srpnja 1947. u mjestu Pozorac u blizini Marine kod Trogira. Bio je profesionalni vojnik u JNA, stručnjak za tenkove i oklopnu borbu te izvrstan sportaš u više disciplina. Na početku Domovinskog rata i stvaranja Hrvatske vojske pridružio se dragovoljcima u obrani Hrvatske, u čijim je redovima njegovo vojno znanje bilo itekako dobrodošlo. „Vatreno krštenje” doživio je na Banovini, a potom dolazi u 4. gardijsku brigadu, u kojoj je ostao do kraja.

Kao zapovjednik jedne od satnija pokazao je iznimno ratničko umijeće i golemu hrabrost, a od prvih zarobljenih tenkova, u studenom 1992. godine, ustrojava Oklopno-mehaniziranu bojnu „Leopardi” pri 4. gardijskoj brigadi i postaje njezinim zapovjednikom.

Nakon uspješnih borbi za Dubrovnik, tijekom kojih je najzapaženiju ulogu odigrao prilikom oslobađanja sela Uskoplje i Golubovog kamena, nastavlja nizati pobjede na šibenskom i zadarskom bojištu, a u operaciji Maslenica biva čak triput ranjen u istom danu, no unatoč tome ne posustaje. Pripremne akcije i operacije pred „Oluju” koju je sam predvidio riječima „Kad krenemo gorit će i nebo i zemlja”, nizale su se jedna za drugom, a Pauk je u njima mijenjao ranjenog zapovjednika, generala Krstičevića.

U „Oluji” ulazi u oslobođeni Knin sa svojim tenkistima što je jedan od najveličanstvenijih dijelova njegove vojne karijere. Jedan od najvećih heroja Domovinskog rata stradao je u tijeku operacije „Južni potez” koja je trebala biti kruna njegove vojne karijere. Poginuo je na prilazima Mrkonjić-gradu u metežu bitke, nesretnim slučajem, na oklopnjaku s kojim je nastojao uvijek biti u prvim redovima.

Njemu u spomen 4. gardijska brigada Hrvatske vojske dobila je naziv Pauci, a njihova kninska vojarna također nosi njegovo ime. Zanimljivo je da je jedno vrijeme i Mrkonjić-Grad nosio ime po njemu – Matijaševo.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...