Četvrtak, 25. travnja 2024.

Na današnji dan poginuo je legendarni Blago Zadro

Blago Zadro (Donji Mamići, BiH, 31. 3. 1944 – Vukovar, 16. 10. 1991) bio je jedan od osnivača HDZ-a u Vukovaru i istočnoj Slavoniji.

Po izbijanju Bitke za Vukovar zbog svojih izuzetnih organizacijskih sposobnosti i hrabrosti preuzima zapovijedanje obranom čitavog Borova Naselja. Iako nije bio vojno školovan, kao zapovjednik 3. bojne 204. vukovarske brigade pokazao se izvrsnim organizatorom obrane grada Vukovara u Borovu Naselju.

Na toj je dužnosti i poginuo na današnji dan, 16. listopada 1991., a posmrtno je promaknut u čin general bojnika.

Od trojice sinova dvojica najstarijih također su se uključili u obranu, najstariji Robert (1969.) kasnije je, 10. travnja 1992. godine, poginuo u borbama kod Kupresa, upavši sa suborcima u tenkovsku zamku.

Blago Zadro pokopan je na vukovarskom Novom groblju 16. listopada 1998. godine. Nakon što su njegovi posmrtni ostatci ekshumirani u ljeto 1998. godine zajedno s 937 žrtava iz masovne grobnice na vukovarskome Novom groblju. Njegov sin Robert godinu dana poslije identificiran je iz zajedničke grobnice u Zagrebu nakon što je godinama njegova sudbina bila nepoznata.

Otac i sin Zadro počivaju na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata, u Aleji hrvatskih branitelja.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...