Petak, 26. travnja 2024.

Nadbiskup Lusake poziva na djelovanje protiv uvredljivih LGBTIQ+ tendencija u društvu

Mir našega Gospodina Isusa Krista sa svima vama!

  1. Draga moja braćo i sestre u Kristu i ljudi dobre volje. U ovom pastoralnom pismu želim se pozabaviti stvarima za koje se čini da polako puštaju korijenje u našem društvu, uz pomoć države i agencija za provođenje zakona.
  2. U posljednjih dvanaest mjeseci svjedoci smo porasta broja incidenata i događaja koji promiču LGBTG+ tendencije u suprotnosti sa zakonima Zambije i našom zambijskom kulturom. Osim toga, došlo je do povećanja broja incidenata sodomije u kojima dječake i muškarce nekažnjeno siluju drugi muškarci.
  3. U utorak, 17. svibnja 2022., švedsko i finsko veleposlanstvo u Lusaki istaknuli su zastave LGBTIQ+ pokreta, suprotno odredbama članka dvadeset Bečke konvencije koji dopušta stranim misijama da u svojim predstavništvima istaknu samo zastavu i grb svojih zemalja.
  4. U subotu, 3. rujna 2022., tvrtka pod nazivom PR Girl Media Limited bila je domaćin događaja pod nazivom „Lusaka srpanj 2022.“ u Lusaka Polo Clubu. Slike i videozapisi koji su se pojavili s ovog događaja pokazuju kako su se posjetitelji obukli u odjeću suprotnog spola s ciljem da promoviraju LGBTIQ+ agendu.
  5. Nakon gore navedenih događaja, svjedoci smo porasta slučajeva sodomije i homoseksualizma u našem društvu na veliko nezadovoljstvo i neodobravanje šire javnosti. Nažalost, čini se da zakonodavci i predsjednik koji je položio prisegu da će štititi Ustav zatvaraju oči.
  6. Međutim, u petak, 16. rujna 2022., kada je grupa zabrinutih građana odlučila pokrenuti miran prosvjed kako bi podigla svijest o eskalirajućim slučajevima homoseksualizma i sodomije u zemlji, policija ih je brzo uhitila zajedno s novinarima koji su pratili događaj. Oni su privedeni, uhićeni i optuženi za protuzakonito okupljanje.
  7. Gornji događaji su alarmantni. Ako se ništa ne poduzme za podizanje svijesti među našim sugrađanima, LGBTIQ+ će postati prihvatljivi oblik života u Zambiji, unatoč postojanju zakona koji kriminaliziraju te aktivnosti i, što je još gore, takav način ponašanja predstavlja uvredu našoj kulturi i kršćanskim vrijednostima.
  8. Iz prethodno navedenog, potrebno je djelovati protiv legalizacije LGBTIQ+ i drugih poroka za koje se čini da su u porastu i nagrizaju tkivo našeg društva kao što su zlouporaba ovlasti, zloporaba državnih institucija, nepoštivanje vladavine zakona, progon članova oporbenih stranaka, porasta+ nepotizma, hibridno licemjerje, obmane, laži i tako dalje.
  9. Tijekom svoje nezaboravne propovijedi na gori, naš Gospodin, Isus Krist rekao je svojim učenicima: „Vi ste sol zemlje…“ (usp. Mt. 5,13). Primarna uporaba soli u antičko doba bila je, između ostalog, radi sprječavanje kvarenja hrane. Dakle, kada Isus kaže: „Vi ste sol zemlje“, On nas poziva da spriječimo moralno propadanje društva. Stoga smo pozvani osobno očitovati i svjedočiti svoj kršćanski poziv – biti sol zemlje i svjetlo svijeta.
  10. Nadbiskupija Lusaka će uz pomoć Papinskog vijeća za promicanje integralnog ljudskog razvoja krenuti u podizanje svijesti protiv ovih uvredljivih trendova za koje se čini da su u porastu u našem društvu. U tu svrhu, Nadbiskupija Lusaka će u sljedećih tjednima objaviti molitveni plan u kojemu će biti naveden daljnji put. U međuvremenu, pozivamo sve naše vjernike na molitvu i post protiv svih ovih poroka koji su, čini se, prihvaćeni od vlasti.
  11. Neka nas Marija, majka Djeteta Isusa, zagovara da naš život postane sol za sprječavanje moralnog propadanja društva i svjetlo za rasvjetljavanje svijeta od tame zla.

Dano u Lusaki, u Katedrali Djeteta Isusa, dana 17. rujna godine Gospodnje 2022., petnaeste godine naše biskupske službe.

Mons. dr. Alick Banda

Nadbiskup Lusake

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...