Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Njemačka i kibernetička sigurnost: Veze s Rusijom u fokusu

Njemačka je među najvećim i najvažnijim članicama NATO-a, ali je ujedno jedna od najslabijih karika Sjevernoatlantskog saveza zbog svoje ovisnosti o nafti i plinu iz Rusije. Uz energetsku krizu, sama srž njemačkih sigurnosnih agencija je u krizi. Evo što su napisali u The Financial Timesu na tu temu: „Šef njemačke nacionalne sigurnosne agencije za kibernetičku sigurnost [BSI] Arne Schönbohm smijenjen je zbog izvješća o njegovim navodnim vezama s ruskim obavještajnim službama“.

U vladinom priopćenju stoji da je ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser razriješila Schönbohma njegove dužnosti nakon što su njemački mediji objavili optužbe protiv njega. Optužbe su usredotočene na njegovu vezu s organizacijom poznatijom kao „Njemačko vijeće za kibernetičku sigurnost“, čiji je suosnivač bio sam Schönbohm prije otprilike deset godina. Prema izvješćima njemačkih medija, jedan od članova toga vijeća je direktor tvrtke koju je osnovao bivši ruski obavještajac.

Da naglasim dvije stvari, ovo su samo optužbe, a svaka zemlja može biti ranjiva na špijunažu. Ipak, mora se potvrditi kako su ovo krajnje zabrinjavajuće vijesti koje dolazi iz Njemačke:

„Schönbohm je u središtu pozornosti javnosti otkako je ovaj mjesec u izvještaju njemačkog TV programa ZDF Magazin Royale istaknuo svoj odnos s Vijećem za kibernetičku sigurnost. Šef BSI-ja održao je govor na proslavi desete obljetnice Vijeća (ranije ove godine), iako je rekao podređenima da se ne pojavljuju na samim proslavama Vijeća“.

Program se fokusirao na tvrtku za kibernetičku sigurnost sa sjedištem u Berlinu pod nazivom Protelion koja je donedavno bila članica Vijeća za kibernetičku sigurnost. Ova tvrtka, koja se prije zvala Infotecs, bila je podružnica ruske tvrtke pod nazivom OAO Infotecs. Prema istraživačkoj mreži Policy Network Analytics, OAO Infotecs je osnovao bivši zaposlenik KGB-a, koga je ruski predsjednik Vladimir Putin nagradio počasnom medaljom za zasluge Ruskoj Federaciji.

Njemačko vijeće za kibernetičku sigurnost prošlog je tjedna priopćilo da je isključilo tvrtku Protelion iz članstva, rekavši da su njezini postupci predstavljali „kršenje ciljeva“ udruženja. Skandal u vezi Schönbohma dolazi u vrijeme rata u Ukrajini, u kojem je Njemačka vojno i financijski stala na ukrajinsku stranu.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...