Srijeda, 12. lipnja 2024.

Njemački biskup ovlastio trinaest žena da obavljaju sakrament krštenja zbog „nedostatka svećenika“

Ovo je druga skupina laikinja koje je biskup Franz-Josef Overbeck iz biskupije Essen ovlastio da dijele sakrament krštenja. U ožujku 2022. njemački je prelat ovlastio osamnaest pastoralnih službenika/ica laika/inja, uključujući sedamnaest žena, da dijele sakrament krštenja u svojim župama na razdoblje od tri godine. Njemački biskup naveo je kao razloge za svoju odluku „nedostatak svećenika“ i „strukturalne promjene“.

„U vremenima strukturalnih promjena, postaje teže da svećenik sve obavlja“, rekao je njemački prelat. „Stoga, prepoznajući krizna vremena, koristim se mogućnostima koje nudi kanonsko pravo (usp. kan. 861 §2 CIC), kako bih vama, drage pastoralne i župne suradnice, u iznimnim slučajevima dao ovlast za podjelu sakramenta krštenja [ …]”.

Prema kanonu 861 Zakonika kanonskoga prava, laici zapravo mogu udijeliti krštenje u određenim slučajevima: „Ako je redoviti krstitelj odsutan ili spriječen, dopušteno krsti katehist ili tko drugi koga je mjesni ordinarij za tu zadaću ovlastio, dapače, ako prijeka potreba zahtijeva, i svaki čovjek koji ima potrebnu nakanu; neka se pastiri duša, osobito župnik, brinu da vjernici budu poučeni o ispravnom načinu krštavanja“.

Međutim, krštenje je nevažeće ako službenik Crkve nema ispravnu nakanu, koristi pogrješne riječi ili izlije tekućinu koja nije voda preko osobe koja se krsti. Slučajevi nevažećih krštenja u posljednje su se vrijeme umnožili, neki čak uključuju svećenike s dugogodišnjom obukom. Obuka za laike u Essenu trajala je samo četiri dana!

Iako je mons. Overbeck naveo nedostatak svećenika kao razlog da se službenicima laicima, uglavnom ženama, dopusti da dijele sakrament krštenja, iza tog poteza vjerojatno stoji progresivan plan. Mons. Overbeck poznati je zagovornik krivovjernog Sinodalnog puta u Njemačkoj.

Biskupija Essen bila je prva njemačka biskupija koja je uvela praksu službenika laika koji dijele krštenje. No neće ostati jedina. Biskup Gebhard Fürst iz biskupije Rottenburg-Stuttgart izdao je dekret, koji je stupa na snagu 1. studenoga, dopuštajući službenicima laicima da dijele sakrament krštenja. Nadalje, u nadbiskupiji Münchena i Freisinga, važna katolička laička organizacija zahtijevala je mogućnosti propovijedanja i krštenja.

U Njemačkoj je 2021. bilo 141.929 krštenja i 12.280 svećenika. Te je godine ukupan broj katolika u Njemačkoj bio 21.645.875. Zanimljivo je da je 1962., prve godine Drugog vatikanskog sabora, u Njemačkoj bilo petsto pedeset sedam svećeničkih ređenja, a 2021., pedeset devet godina kasnije, samo šezdeset dva.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...