Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Obljetnica raketiranja Banskih dvora

U poslijepodnevnim satima 7. listopada 1991., zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije raketirali su i teško oštetili Banske dvore, sjedište hrvatske Vlade, u kojima je tada bila i rezidencija prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i u kojoj se nalazio u trenutku napada. Jedna je osoba u napadu poginula, četiri su ozlijeđene, a počinjena je šteta od 35 milijuna kuna.

Cilj napada bio je ubiti hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana, a radi potpunog uništenja političkog vodstva Hrvatske i sloma borbenog morala hrvatskog naroda.

Dan nakon raketiranja Hrvatski sabor proglasio je neovisnost, donošenjem Odluke o raskidu državnopravnih sveza s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ.

Nakon što je televizijski reporter u uvodu rekao kako su upravo Banski dvori i Hrvatski Sabor oduvijek bili simboli hrvatske državnosti i potom upitao za razlog tako brutalnog napada, predsjednik Tuđman je odgovorio:

„Baš zato što Banski dvori jesu to što ste kazali. Banski su dvori bili, ali i ostat će simbol hrvatske državnosti. Vidite ovu razrušenu svečanu dvoranu Banskih dvora. Tu sam sjedio četiri-pet minuta, ne znam koliko, možda šest…za objedom sa svojim suradnicima prije nego što će barbari uputiti svoje razorne rakete, da bi uništili, da bi pokušali uništiti taj simbol hrvatske državnosti, da bi pokušali obezglaviti Hrvatsku. Tu se nalazimo pred svjedočanstvom o hrvatskom preporodu iz prošlog stoljeća (pokazuje na sliku Vlahe Bukovca, “Hrvatski preporod” – nap. ur..), evo, oštetili su tu sliku. Htjeli su uništiti onaj hrvatski preporod koji smo ostvarili u ovih proteklih godinu i pol dana uspostavom hrvatske demokracije, uspostavom suverene i samostalne Hrvatske. Oštetili su sliku, dobrim dijelom su razorili ovu svečanu dvoranu i Banske dvore, ali su time barbari postigli suprotno što su htjeli. Postigli su još veće jedinstvo hrvatskog naroda. Svijest koju smo uskrisili u borbi za izbore, u borbi za uspostavu demokracije, bit će sada još stamenija. Hrvatski narod bit će kao jedan u borbi da istjeramo i posljednjeg okupatora iz hrvatske zemlje. Hrvatski narod i domovinske i iseljene Hrvatske, izgradit će porušenu Hrvatsku. Kad su napali Dubrovnik, poslije Vukovara, Vinkovaca, Osijeka, Pakraca, Gospića, Otočca, Šibenika i Zadra, kad su napali Dubrovnik, htjeli su uništiti najznamenitiji znamen hrvatske kulture, učinili su kulturni zločin pred čitavim svijetom. Napavši Banske dvore, učinili su i politički zločin, zločin koji će pamtiti pokoljenja i čovječanstvo”.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...