Subota, 27. travnja 2024.

Papinska akademija za život prihvaća „pro-choice“ retoriku

Braneći imenovanje znanstvenice koja podržava legalni pobačaj, za redovnu članicu Papinske akademije za život,  nadbiskup Vincenzio Paglia još je više pogoršao situaciju prihvaćanjem retorike lobija za pobačaje.

U svojoj izjavi za Catholic News Service nadbiskup Paglia, predsjednik Papinske akademije za život, rekao je da je netočno opisati Marianu Mazzucato kao zagovornicu pobačaja. „Njeni tweetovi su možda bili pro-choice, ali ona nije zagovarala pobačaj“.

Više od četrdeset godina lobi koji se bavi pobačajem promiče korištenje izraza „pro-choice“ za opisivanje nekoga tko podržava legalni pobačaj. Taj retorički izraz željno je prihvatila Demokratska stranka, glavni zagovornik pobačaja u Sjedinjenim Američkim Državama. Ali vidjeti kako ga prihvaća Vatikan – i, što je još gore, sama institucija koju je stvorio sveti papa Ivan Pavao II. da zaštiti istinu o vrijednosti ljudskog života – je nešto užasno.

Ali nadbiskup Paglia nije završio, jer je podsjetio novinara Catholic News Servicea da se članovi Papinske akademije za život ne biraju po religijskoj afirmaciji. „Nisu svi članovi Akademije katolici i ne ispovijedaju svi načela katoličke vjere“, rekao je nadbiskup. Ovo je opasno blizu prihvaćanja još jedne ideje koju je iznio lobi za pobačaje, prema kojem je izjava da je nerođeno dijete ljudsko biće stvar religijskog uvjerenja, a ne znanstvene činjenice.

Iako se mogu razlikovati po svojoj vjeroispovijesti, nastavlja nadbiskup, svi članovi Papinske akademije za život „brane život u njegovoj cijelosti“. Evo još jedne popularne smicalice branitelja pobačaja, a to je sugestija da podržavanje ljudskog dostojanstva na druge načine može biti dovoljno da prevagne nad podrškom za ubojstvo nerođenih.

Dakle, netko tko podržava legalizirani pobačaj na zahtjev i želi da vi platite za to, bez obzira na vaš „izbor“ (a da ne govorimo o „izboru“ nerođenog djeteta) može imati pravo da bude redoviti član Papinske akademije za život. Netko tko očito ne zna kada počinje ljudski život može se kvalificirati kao „stručnjak“ da savjetuje Vatikan o pitanjima ljudskog života. Nekome tko se zalaže protiv pothranjenosti (kao što to radi Mazzucato) može se oprostiti zalaganje za pobačaj. I sve to dolazi od predsjednika vatikanske institucije posvećene obrani života?

Nadbiskup Paglia kaže da znanstvenici iz Papinske akademije za život, proučavajući Mazzucatov akademski rad, nisu uočili da je ona zauzela stav protiv života. Nema sumnje da je to istina, prema labavim standardima koje postavlja nadbiskup. Nastavio je: „Ne možete suditi o najdubljim uvjerenjima neke osobe prema nekoliko tweetova“.

Ova posljednja izjava je posebno zabrinjavajuća iz dva razloga:

Prvo, čini se da je kritika nadbiskupa Paglie usmjerena izravno na Catholic World News, budući da je izvješće o imenovanju Mazzucato skrenulo pozornost na trenutke (zapravo njih sedam) kada je ona na svome Twitter računu jasno pokazala simpatiju prema pobačaju. Zadovoljstvo je znati da je barem Vatikan osjetljiv na takve kritike.

Drugo, tweetovi koje je izvješće citiralo ne uključuju stručna mišljenja niti nejasnu ekonomsku analizu. U svakom slučaju, prenose prilično standardne slogane i argumente za pobačaj.

Zar nije zapanjujuće da redoviti član Papinske akademije za život podržava pobačaj? Pa naravno, a toga je svjestan i nadbiskup Paglia.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...