Četvrtak, 25. travnja 2024.

Poljski stručnjak: Svi Europljani plaćaju glupost i klimatsko ludilo EU-a

Agresivno gašenje vlastitih izvora energije u EU, rudnika ugljena diljem Europe tako brzim i nekoordiniranim tempom bilo je jednostavno glupo. Apsolutno svi Europljani plaćaju za to, kaže predsjednik poljske grupe Górnicza SA, Tomasz Rogala, u intervjuu za dnevnik Gazeta Polska Codziennie od četvrtka.

U intervjuu za dnevnik Gazeta Polska Codziennie predsjednik poljske grupe Górnicza SA, Tomasz Rogala naglasio je da „politika Europske komisije vodi ukidanju ugljena i zatvaranju rudnika u Europi“. „Umjesto toga, prirodni plin, uglavnom iz Rusije, trebao se koristiti kao prijelazno gorivo dok se ne postigne potpuni prijelaz na obnovljive izvore energije. Pretpostavljalo se kao dogma da će uvijek biti dostupan i jeftin. Upozorenja da je takva ovisnost opasna uglavnom su zanemarena, što dokazuju plinovodi Sjeverni tok 1 i 2. Aktualna kriza razotkrila je veliku slabost energetskog sustava Europske unije, a prije svega nedostatak racionalnih osnova za tako brzu zelenu revoluciju u energetskom sektoru“ – rekao je Rogal.

Stručnjak je podsjetio kako se „trenutačno svaka država članica prije svega sama mora pozabaviti pristupom energiji i njezinim cijenama“. „Nisam neprijatelj ekologa ili tehnoloških promjena; naprotiv, stvaralaštvo i njegov razvojni slijed treba stalno poticati. No agresivno gašenje vlastitih izvora energije, rudnika ugljena diljem Europe tako brzim nekoordiniranim tempom bilo je jednostavno glupo. Apsolutno svi Europljani plaćaju za to, osim možda Skandinavije “, rekao je.

Rogal je istaknuo da „energije iz obnovljivih izvora energije nema stalno, jer ovisi o vremenskim prilikama, a nitko ne želi građanima isključiti struju jer je, primjerice, bez vjetra“. „A prirodni plin je izuzetno skup. Sustav prodaje ugljena konstruiran je tako da zemlje poput Austrije (81 posto energije iz obnovljivih izvora) imaju puno veću cijenu energije od Poljske, gdje je u miksu od 18 posto. Moramo shvatiti da blokovi ugljena s niskim udjelom ugljika i visoke učinkovitosti mogu podržati razvoj obnovljivih izvora. Moramo iskoristiti mogućnosti 40 poljskih jedinica na ugljen snage 200 MW za suradnju s novim vjetroturbinama, jer kada nema vjetra, samo sigurna energija iz ugljena osigurava sigurnost opskrbe“, naglasio je.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...