Srijeda, 08. svibnja 2024.

Prekinuta zajednička istraga o napadu na Sjeverni tok

Istraga o sabotaži plinovoda Sjevernog toka počinje dobivati svoj zaplet. Sjedinjene Američke Države i Rusija najavile su planove za provođenje neovisnih istraga; dok su Švedska, Danska i Njemačka otkrile svoje namjere da surađuju u takozvanom „zajedničkom timu“ (JIT) kako bi istražili napad na podvodne cjevovode. Čini se da je cilj transparentnost, a imajući to na umu, švedske novine Expression objavile su fotografije i video snimke puknutog cjevovoda.

Zajednički planovi istrage, međutim, bili su ometeni zabrinutošću oko povjerljivosti. Švedska se povukla, tvrdeći da bi rezultati istrage bili previše povjerljivi da bi ih podijelili s drugim državama. Ubrzo nakon toga iz istrage se povukla Danska. No premijerka Švedske u odlasku, Magdalena Andersson, kasnije je demantirala takve tvrdnje i potvrdila da će Švedska „surađivati s Danskom i Njemačkom po ovom pitanju“, iako ne kao dio „zajedničkog tima“ (JIT).

Opseg suradnje između tri nacije nije jasan, budući da su sve tri provele vlastite istrage. Dodatni pritisak dolazi od nagađanja o točnosti već prikupljenih podataka. Slike snimljene podvodnom kamerom novina Expression mogu samo predstavljati pregled mjesta zločina, jer uništene cijevi ne pokazuju tko ih je uništio. Slike sugeriraju da je najmanje 50 metara cjevovoda uklonjeno nakon eksplozije i impliciraju da su eksplozivne naprave korištene u velikim razmjerima. Švedski obavještajci pronašli su znakove teške sabotaže uzrokovane stotinama kilograma eksploziva.

Tijekom vikenda 8. i 9. listopada njemačka savezna policija poslala je dva broda njemačke mornarice da pregledaju i dokumentiraju stupanj uništenja cjevovoda. Podvodni dronovi fotografirali su štetu, ali ronioci koji su došli nisu bili poslani da provjere cjevovode, prema izvješću njemačke novinske televizije Tagesschau, jer nisu ponijeli potrebnu opremu za zaron od sedamdeset metara.

Do sada niti jedna istraga nije otkrila nove tragove o tome tko bi mogao stajati iza čina sabotaže. Dok neki konzervativni mediji i medijske ličnosti u Sjedinjenim Američkom Državama, poput Tuckera Carlsona iz Fox Newsa, sumnjaju, s obzirom na protivljenje Bidenove administracije plinovodu Sjeverni tok, da bi Sjedinjene Američke Države mogle stajati iza sabotaže, čini se da je većina njemačkih medija sklona tome da prst sumnje usmjeri prema Rusiji, a donedavna švedska premijerka Andersson je rekla kako „ne zna“ tko je kriv.

Rusija je sve spekulacije o njezinoj umiješanosti nazvala „glupim i apsurdnim“ i objavila da ne će priznati nikakve „pseudorezultate“ zapadnih istraga poduzetih bez ruskog sudjelovanja. Švedska je odbila poziv Rusije da se uključi u istragu, ali premijerka Andersson rekla je Reutersu da se ruska plovila ne mogu spriječiti da posjete mjesta eksplozija i obave vlastita istraživanja.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...