Subota, 20. travnja 2024.

Prisjećanje na „kuću užasa“ dvadeset pet godina kasnije

Jedna od rezidencija belgijskog kriminalca Marca Dutrouxa, uskoro će biti srušena u Charleroiu (jugu Belgije) kako bi se napravio prostor za posvećeni spomenik žrtvama pedofilija. Radovi na rušenju, koji bi trebali trajati deset dana, počeli su u utorak ujutro u ovoj popularnoj četvrti Marcinelle, dijelu Charleroia.

Iz ove „kuća užasa“ su 15. kolovoza 1996. puštene Sabine i Laetitia, dvije mlade djevojke od dvanaest i četrnaest godina koje je Marc Dutroux držao u skrovištu. Istragom o najgorim pedofilskim zločinima u Belgiji utvrđeno je da su dvije osmogodišnje djevojčice, pronađene mrtve od gladi dva dana kasnije u drugoj rezidenciji u Dutrouxu, prethodno bile zatočene u Marcinelleu. Julie i Mélissa otete su u lipnju 1995., dvanaest mjeseci prije jezivog otkrića zloćina.

Rušenje „kuće užasa“ bit će postupno, od vrha prema dnu objekta. Prema lokalnim vlastima, ovim projektom obnove, koji se također odnosi na garažu i kuću pokraj one Marca Dutrouxa, planira se sačuvati podrume, u skladu sa željama obitelji žrtava.

Cilj je da se do kraja 2023. godine na mjestu ove kuće, koja je postala ozloglašena u cijeloj zemlji, podigne memorijalni vrt. Nazvan „između zemlje i neba“, ovaj spomenik (zasađeni cvijet), dizajniran je „u dogovoru s roditeljima Julie i Mélisse, koji su željeli ovu vegetaciju kao simbol života“, objasnila je Sarah Bouderbane, glasnogovornica gradonačelnika Charleroi Paula Magnettea. Vrt će biti malo uzdignut iznad ulice, izgrađen na novoj betonskoj ploči koja će ojačati stabilnost podruma, rekao je arhitekt Arthur Hardy za AFP. „Ovo zadržava mogućnost pristupa ovom podrumu u budućnosti“, rekla je zamjenica gradonačelnica.

Osuđen na doživotni zatvor 2004., Marc Dutroux proglašen je krivim za otmicu i silovanje šest djevojaka i mladih žena u razdoblju od godinu dana (1995. – 1996.); a dva dana nakon njegovog uhićenja pronađene su dvije žrtve (Sabine i Laetitia) koje su preživjele nasilje.

Izvorni članak možete pročitati ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...