Četvrtak, 25. travnja 2024.

Španjolski nadbiskup protivi se etiketiranju „pro-life“ aktivista!

Nadbiskup Valladolida i glasnogovornik Španjolske biskupske konferencije, mons. Luis Argüello, branio je pro-life aktiviste koji se mole ispred bolnica za pobačaje i protivi se tome da ih se naziva ultrakatolicima ili pripadnicima ekstremne desnice.

Španjolska socijalistička vlada već je neko vrijeme uspostavila mehanizme za pritisak na pro-life volonterske skupine koje se mole ispred bolnica za pobačaj i pomažu majkama koje razmišljaju o pobačaju svoje djece.

Prošloga travnja donesena je promjena kaznenog zakona u Španjolskoj koja kažnjava zatvorskom kaznom od tri mjeseca do jedne godine one koji su proglašeni krivima za izvođenje „iritantnih, uvredljivih, zastrašujućih ili prisilnih radnji“ prema ženama koje idu na pobačaj. Vlada je promjenu zakona opravdala ukazivanjem na one koji se mole ispred bolnica za pobačaj.

Iako još nitko nije optužen za kršenje zakona, u posljednjih nekoliko mjeseci bilo je incidenata iz kojih se može zaključiti da su se vlasti usredotočile na pro-life aktiviste. Nekoliko članova jedne pro-life organizacije već su dobili novčane kazne zbog molitve ispred bolnica za pobačaj.

Najozbiljnija situacija dogodila se sredinom rujna kada je ženu koja je bila dio inicijative Molitva nije zločin – i koja je tada bila u trideset devetom tjednu trudnoće – okružilo nekoliko policajaca dok se molila ispred bolnice za pobačaj u Madridu.

Bilo je i pokušaja policajaca da ilegalno prisile članove organizacije Četrdeset dana za život u Vitoriji da se drže velike udaljenosti od bolnice za pobačaje.

Prema internetskim vijestima El Debate, ravnateljica policije za autonomnu pokrajinu Baskiju, Victoria Landa, izdala je naredbu da se zagovornici života drže osamdeset metara dalje od bolnica za pobačaj, što je baskijski Visoki sud opozvao.

„Uprava je postupila nekorektno i izvan granica zakonskih mogućnosti zahtijevajući od pro-life aktivista da promijene mjesto okupljanja“, objasnili su u presudi suci Visokog suda.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...