Utorak, 16. travnja 2024.

Sv. Pavao od Križa

Družba pasionista danas slavi blagdan svog utemeljitelja i mističara sv. Pavla od Križa. Rođen je 3. siječnja 1694. u Ovadi kod Genove kao sin vrlo pobožnih roditelja. Još od rane mladosti svoj je duhovni put izgrađivao razmatrajući Kristovu muku. Nakon ustrajnog rada okupio je oko sebe zajednicu s kojom je provodio duboki kontemplativni život.

Papa Benedikt XIII. zaredio ga je za svećenika i odobrio Družbu. Svečane zavjete položio je 1747. i uzeo ime Pavao od Križa. Posjedovao mnogo mističnih darova uključujući dar proroštva, vizije, moć nad prirodnim silama i levitaciju. Bog je bio s njime kamo god je pošao čineći nebrojena čuda preko njega na svim njegovim putevima.

Umro je u Rimu 18. listopada 1775., u 82. godini života. Blaženim ga je proglasio papa Pio IX. 1852. god., a 1867. isti ga je papa proglasio i svetim. Grob mu se nalazi u rimskoj bazilici Svetih mučenika Ivana i Pavla, na kosini brežuljka Monte Celio.

Družba pasionista broji danas više od 2 tisuće muških i ženskih članova, koji djeluju u 59 zemalja na 5 kontinenata. Nose crnu tuniku, na kojoj se nalazi srce s usađenim križem i natpis „Muka Isusa Krista“.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...