Nedjelja, 05. svibnja 2024.

Sveta Uršula

Brojni vjernici, a osobito redovnice uršulinke, danas svečano slave sv. Uršulu. Iako su podaci o njoj raznoliki i nepouzdani, bila je izuzetno omiljena svetica u srednjem vijeku. Prema legendi, Uršula je bila prelijepa kći britanskog kralja. Kad ju je engleski kraljević zaprosio, ona je pristala uz uvjet da joj prije vjenčanja dopusti hodočašće u Rim, a za to vrijeme da se zaručnik pouči u kršćanskoj vjeri. Prema dogovoru, Uršula je u 4. stoljeću, zajedno s 11 prijateljica, krenula na hodočašće. U Kölnu su ih presreli Huni i sve pogubili. Zahvaljujući toj žrtvi, Köln je oslobođen od Huna koji pobjegoše nakon svoga zlodjela. Stanovnici sakupiše svete ostatke, a na mjestu mučenja Clementius sagradi crkvu u čast svete mučenica.

Izvjesnost o postojanju i mučeništvu svete Uršule temelji se na natpisu iz IV. ili V. stoljeća što resi njezinu crkvu u Kölnu.

Od tada je Uršula, uz sv. Tri kralja, zaštitnica grada Kölna, a vjernici je zazivaju u vrijeme ratova i da bi isprosili sretnu smrt. I oni koji zadobiju opekotine zazivaju sv. Uršulu. Smatraju je zaštitnicom dobrog braka, učiteljica i trgovaca suknom. U 16. je stoljeću sv. Anđela Merici  svoj novoutemeljeni red stavila pod zaštitu sv. Uršule pa su ove redovnice poznate pod imenom uršulinke.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...