Petak, 26. travnja 2024.

Udruženje liječnika iz Quebeca zagovara eutanaziju za teško bolesnu novorođenčad

Grupe koje se zalažu za život i zagovornici osoba s invaliditetom zaprepašteni su nakon što su predstavnici istaknutog udruženja liječnika rekli u govoru pred zastupnicima u parlamentu da bi teško bolesna ili malformirana dojenčad trebala imati pristup eutanaziji.

„Koncept eutanazije dojenčadi, poznat kao čedomorstvo, vrlo je drugačiji od eutanaziranja sposobnih odraslih osoba” rekao je CNA 12. listopada Alex Schadenberg, izvršni direktor Koalicije za sprječavanje eutanazije sa sjedištem u saveznoj državi Ontario. „Dojenče nije u stanju tražiti da budu ubijeno i ne mogu pristati na njihovu smrt”.

Inclusion Canada, skupina za zagovaranje prava osoba s invaliditetom, rekla je da je uznemirena najavama za eutanaziju.

„Većini obitelji djece rođene s teškoćama u razvoju od početka se govori da njihovo dijete, na ovaj ili onaj način, ne će imati dobru kvalitetu života“, izjavila je za National Post Krista Karr, izvršna potpredsjednica grupe Inclusion Canada.

Potrebno je sjetiti se kako je Collège des médecins du Québec već bio predlagao eutanaziju ili potpomognuto samoubojstvo za maloljetne tinejdžere, kao i za dojenčad.

„Za mala ljudska bića koja nepotrebno pate, medicinska pomoć u umiranju treba biti uokvirena strogim protokolom odgovarajuće skrbi“, rekli su predstavnici Collège des médecins u intervjuu za jedne francuske novine u prosincu prošle godine.

Medicinsko udruženje liječnika predložilo je proceduru ubijanja onih koji su mlađi od godinu dana, u trenutku kada imaju „ekstremnu patnju koja se ne može olakšati, uz vrlo mračnu dijagnozu za život“. Trebalo bi to uzeti u obzir kada se suočimo s „užasnim životnim uvjetima u slučajevima teških malformacija ili teških multi simptomatskih sindroma, koji poništavaju bilo kakve izglede za olakšanje boli ili preživljavanje“.

Ovdje možete pročitati cijeli članak.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...