Petak, 29. ožujka 2024.

UTJECAJ GLOBALIZMA: U Lisabonu uskoro ne će živjeti Portugalci!

Broj imigranata koji borave u Portugalu nikada nije bio tako visok. Gotovo tristo tisuća od pola milijuna stanovnika Lisabona su imigranti, navodi se u izvješću novinske agencije Globo Repórter.

Europska prijestolnica Lisabon mjesto je gdje se vidi utjecaj globalizma, a krajnji rezultat je grad bez korijena. U Lisabonu su čitave četvrti pretvorene u Airbnb stanove za useljenike iz cijelog svijeta, a krajnji rezultat je da Portugalaca više nema u njihovom glavnom gradu.

Novinari Globo Repórtera razgovarali su s ljudima iz Bangladeša, Indije i nekim Brazilcima, koji su postali većinski migranti u Lisabonu.

U isto vrijeme kada je stvorena „raznolikost kultura“ zapravo je stvorena konkurencija za radna mjesta i stanovanje. Od 2017. pritužbe na ksenofobiju u Portugalu porasle su za više od četiristo trideset posto, što je problem koji grad i sama država tek moraju riješiti.

Neregistrirani rad je isto tako u porastu. Novinar Globo Repórtera razgovarao je s Bayêom, koji je u Lisabon došao iz Dakara (glavni grad Senegala), gdje je bio slikar. U Portugalu je neprijavljeni obrtnik. Bayê radi svaki dan i zarađuje do tisuću eura mjesečno.

Paradoksalno je kako diljem Portugala (izvan glavnog grada) postoji ogroman broj slobodnih radnih mjesta, ali mlade Portugalce ne zanimaju poslovi s niskim plaćama. Osim toga, globalizacija je dovela do toga da portugalska radna snaga radi u drugim zemljama Europske unije gdje su poslovi bolje plaćeni. Dakle, u zemlji nedostaje radne snage, pogotovo u glavnom gradu, ali broj turista raste kao nikada prije.

Kao rezultat toga, mnoge četvrti u Lisabonu imaju više smještaja za turiste nego što se koriste stanova za stanovanje. U posljednjih deset godina samo je povijesno središte Lisabona izgubilo osam tisuća stanovnika, čiji su stanovi postali smještaj za odmor. Kao rezultat toga, mnogi lokalni stanovnici kažu da grad sve više predstavlja „utvrdu“ Airbnb iznajmljivanja i jeftinog turizma.

Ovdje možete pročitati članak o promijenjenoj strukturi stanovništva grada Lisabona.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...