Četvrtak, 28. ožujka 2024.

YouTube dodaje informacije o pobačaju u katoličke videozapise koji promiču život

Mnogi YouTube videozapisi koje su izradile katoličke organizacije ili organizacije drugih denominacija koje se zalažu za život sada će sadržavati izjavu o odricanju od odgovornosti o sadržaju protiv pobačaja i poveznicu na web stranicu o pobačaju, jer YouTube tvrdi da je pobačaj tema sklona dezinformacijama.

Taj potez znači da mnogi YouTube videozapisi o papi Franji, katoličkom nauku o pobačaju i alternativama pobačaju sada uključuju poveznice na informacije o pobačaju koje su kreatori videozapisa mogli prije odbaciti, a sada će stajati ispod njihovih videozapisa.

U nekima od katoličkih pro-life videozapisa na YouTubeu već piše sljedeće: „Pobačaj je postupak prekida trudnoće. Koristeći lijekove ili kirurški zahvat za uklanjanje embrija ili fetusa iz maternice”, te se prikazuje kontekstni okvir ispod cenzuriranih videozapisa. A tekst završava sljedećom rečenicom: „Postupak izvodi ovlašteni zdravstveni djelatnik“.

Razni katolički pro-life portali i podcasti bit će pogođeni ovakvom odlukom YouTubea. Iz YouTubea su rekli da će se pomoćni sadržaj i link za pobačaj prikazivati „bez obzira na to kakva su mišljenja ili perspektive izražene u videu“. Rekli su isto tako da se informativni sadržaj može pojaviti onima „koji pretražuju ili gledaju videozapise povezane s temama koje su sklone dezinformacijama“. Pozadinske informacije su prema You Tube „neovisna strana izvora koja može dati više informacija o temi“.

Međutim, u Sjedinjenim Američkim Državama prema federalnom zakonu, točnije zakonu iz 1996. o komunikacijama, ograničavaju se pravne odgovornosti internetskih stranica za odluke koje se odnose na sadržaj njihovih korisnika. Zašto onda YouTube cenzurira katoličke videozapise koji se protive pobačaju? Mislim da do odgovora možete doći i sami…

Cijeli izvorni članak možete pročitati ovdje.

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...