Petak, 29. ožujka 2024.

Zašto francuski jezik gubi svoje uporište u Alžiru?

Šezdeset godina od završetka rata za neovisnost, odnosi između Francuske i Alžira napetiji su nego ikad. Borba se sada preselila na lingvistički front. Alžir uvodi engleski u osnovne škole s manje-više otvorenim ciljem da se riješi jezika svoga kolonizatora.

Pitanje jezika često je predmet političkih kontroverzi u Alžiru. Berberski jezik službeni status stekao je tek 2016., a francuski se još uvijek doživljava kao jezik tlačitelja. Dakle, s početkom ove godine, od rujna 2022., alžirska će djeca početi učiti engleski od treće godine osnovne škole, iste godine kada počinju učiti francuski. Do sada je učenje engleskog jezika počinjalo tek u srednjoj školi.

Reforma je provedena na brzinu, što ne znači da će dati uspjeha. Trebalo je prevladati nedostatak nastavnika, što je dovelo do žurbe sa zapošljavanjem profesionalnih prevoditelja. Ali prevoditelj nije učitelj i ova strategija možda ne će riješiti problem. I udžbenici su napravljeni jako brzo jer su tiskani za manje od dva mjeseca.

Iskušenje da se riješe francuskog jezika — jezika kolonizatora — redovito se pojavljuje u Alžiru. Neki su stoga pozdravili odluku da se u škole što prije uvede engleski jezik. Abdelhamid Abed, profesor engleskog jezika u jednoj alžirskoj srednjoj školi, objasnio je za Le Figaro da je „francuski jezik imao svoj trenutak“. On zagovara pragmatizam u ovom području, ali povijesna podloga previše je prisutna da bi se zanemarila u ime „učinkovitosti“ i „tehnologije“.

Sam predsjednik Abdelmadjid Tebboune je pred vladom 19. lipnja iznenadio sve prisutne opisujući Molièreov jezik kao „ratni plijen”; naizgled podcjenjivačka fraza, ali i način naglašavanja da se Alžir ne može lako riješiti tog jezika koji danas veže njegovo gospodarstvo i institucije s Francuskom. Štoviše, Alžir još uvijek aktivno ovisi o odnosima sa svojom bivšom metropolom. Više od osam milijuna Alžiraca živi u Francuskoj, koji provode odmor u Alžiru i doprinose ekonomiji Alžira. Francuska je njihov horizont, a takve veze ne postoje s Ujedinjenim Kraljevstvom ili Sjedinjenim Američkim Državama.

Ipak, protufrancuski sentiment je u porastu u Alžiru, posebno nakon izjava Emmanuela Macrona u listopadu 2021. kada je osudio politički sustav koji vlada Alžirom. Engleski jezik se počinje koristiti u službenoj korespondenciji u ministarstvima, a napose u visokom obrazovanju. Predsjednik Tebboune, čija je moć osporena, može ostaviti dojam da popušta ovom trendu kako bi ojačao svoj legitimitet. Politička računica, koja nije bez posljedica, je da alžirska djeca sada imaju četiri jezika za učenje u osnovnoj školi: arapski, berberski, francuski i engleski. S time da je dijalektalni arapski koji se govori u svakodnevnom životu posve drugačiji od standardnog arapskog. Neki lingvisti ne oklijevaju govoriti o „nemogućoj misiji“.

Francuska vlada nije službeno reagirala na ovu reformu. Ali čini se da primjećuje, kao što je već učinjeno drugdje u Africi, pad poučavanja francuskog jezika u školama, što je napomenula francuska premijerka Elisabeth Borne tijekom posjete Alžiru.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...