Četvrtak, 25. travnja 2024.

Zastrašujuća vizija pakla fatimskih vidjelaca: „Ogromno more vatre“

  1. Lucija iz Fatime imala je strašnu viziju pakla, koja je trajala samo nekoliko trenutaka.

Kroz povijest je raznim pojedincima bila dana jedinstvena vizija zagrobnog života, često bi ih anđeo ili Djevica Marija odveli u raj ili pakao. Ova privatna ukazanja dopustio je Bog kako bi pomogao pojedincu da bolje razumije što čeka dušu nakon smrti.

Sestra Lucija, jedna od tri fatimske vidjelice, zapisala je u svojim memoarima viđenje pakla koje im je darovala Djevica Marija. Opisuje pakao kao „ogromno more vatre“ i da je to bio zastrašujući prizor, posebno za troje djece koja su ga vidjela.

Evo što je s. Lucija zapisala:

„Marija je još jednom otvorila ruke, kao što je činila prethodna dva mjeseca. Činilo se da zrake svjetlosti prodiru kroz zemlju, i vidjeli smo, takoreći, ogromno more vatre. Uronjeni u ovu vatru, vidjeli smo demone i duše osuđenih.

Potonji (osuđeni) bili su poput prozirnih gorućih žeravica, svi pocrnjeli ili im je koža bila kao da je uglačana bronca, ali su imali ljudske oblike. Lebdjeli su okolo u toj vatri uzdignutoj u zrak plamenom koji je izlazio iz njih samih, zajedno s velikim oblacima dima. A onda bi padali sa svih strana poput iskri u golemu vatru, bez težine i ravnoteže, usred krikova, jecaja, boli i očaja, koji su nas užasnuli i natjerali da drhtimo od straha (bit će da me je ovaj prizor natjerao da zavapim, kako ljudi kažu da su me čuli).

Demoni su se razlikovali [od osuđenih duša] po svojoj zastrašujućoj i odbojnoj sličnosti sa strašnim i nepoznatim životinjama, crnim i prozirnim poput gorućeg ugljena. Ta je vizija trajala samo trenutak, zahvaljujući našoj dobroj Nebeskoj Majci, koja nam je pri prvom ukazanju obećala da će nas uzeti u nebo. Bez toga, mislim da bismo umrli od terora i straha“.

Ova vizija pakla odražava opis koji se nalazi u Rimskom katekizmu, a vizija je usvojena kao nauk na Koncilu u Tridentu, koji opisuje pakao kao „najodvratniji i najmračniji zatvor u kojem se osuđene duše muče s nečistim duhovima u vječnoj i neugasivoj vatri. Ovo mjesto zove se gehena, rupa bez dna, i zato se zove pakao”.

Ova slika pakla izvedena je iz sljedećih Isusovih riječi u Evanđelju:

„Pa ako te ruka sablažnjava, odsijeci je. Bolje ti je sakatu ući u život, nego s obje ruke otići u pakao, u oganj neugasivi“ (Mk 9, 43).

U biblijskom kontekstu riječ gehena grčki je izraz za dolinu jugozapadno od Jeruzalema. Bilo je to mjesto gdje su se događale poganske žrtve, uključujući i žrtvovanje djece. U Isusovo vrijeme bilo je to smetlište na kojem se otpad stalno spaljivao. Dakle, pakao je povezan s mjestom vječne vatre i boli.

Vizija koju je dobila s. Lucija bila je zastrašujuća i podsjeća sve nas da pakao nije neka „zabava za grješnike“, već užasno mjesto, mjesto na koje nikada ne bismo željeli otići.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...