Petak, 26. travnja 2024.

Znate li tko je Hur u Bibliji?

Među mnogim osobama koje se spominju u Bibliji, čini se da čovjek po imenu Hur ima posebno mjesto kao Mojsijev i Aronov pratilac. Hur se spominje kao vođa kada se Mojsije uspinje na planinu Sinaj da primi Deset Božjih zapovijedi.

„Ustane Mojsije i njegov pomoćnik Jošua te se Mojsije popne na brdo Božje. A starješinama reče: Čekajte nas ovdje dok se ne vratimo. Eto je s vama Aron i Hur. Tko imadne kakvu razmiricu, neka se obrati na njih. Zatim Mojsije uzađe na brdo, a onda oblak prekri brdo“ (Izl 24, 13 – 15).

U Bibliji otkrivamo da je Hur iz Judina plemena i da dolazi u pomoć Mojsiju u bitci protiv Amaleka.

„Jošua učini kako mu je Mojsije rekao te zađe u borbu s Amalečanima, a Mojsije, Aron i Hur uzađoše na vrh brda. I dok bi Mojsije držao ruke uzdignute, Izraelci bi nadjačavali; a kad bi ruke spustio, nadjačavali bi Amalečani. Ali Mojsiju ruke napokon klonu. Zato uzeše kamen, staviše ga poda nj i on sjede, dok mu Aron i Hur, jedan s jedne, a drugi s druge strane, držahu ruke, tako da mu izdržaše do sunčanog zalaska. I Jošua oštricom mača svlada Amaleka i njegov narod“ (Izl 17, 10 – 13).

U Bibliji postoje i drugi ljudi po imenu Hur, ali ovaj se čovjek često povezuje s Aronom i čini se da je bio Mojsijev glavni suradnik.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...