Subota, 04. svibnja 2024.

Austrijski grad Graz pred bankrotom zbog komunističke vlasti!

Austrijski grad Graz ide prema bankrotu, a za to je kriva koalicija komunista, lijevo-zelenih stranaka i socijaldemokrata. Ova ultraljevičarska vladajuća frakcija smijenila je umjereno desnu koaliciju ÖVP-a i FPÖ-a tijekom izbora u rujnu 2021. Sada, četrnaest mjeseci kasnije, grad je suočen s financijskim kolapsom, prema izvješću ravnatelja gradskog ureda za reviziju, Hansa-Georga Windhabera. Upozorava da bi gradsko vijeće moglo biti razvlašteno, ostavljajući vodstvo u rukama vladinog povjerenika. Novi izbori mogu se očekivati sredinom 2023.

Windhaber se odlučio suprotstaviti neuspjehu vlade uskraćivanjem dozvola projektima većim od 2,4 milijuna eura. Financijski savjetnik Graza, Manfred Eber iz komunističke Partije, priznao je da je bilo proračunskih problema, ali je izrazio „iznenađenje“ što će Windhaber objaviti takvo izvješće, budući da je novi srednjoročni plan trebao biti objavljen uskoro. Eber je radije krivio prethodno gradsko vijeće za katastrofalnu financijsku situaciju, pod čijom je vladavinom dug po glavi stanovnika porastao s 3561 eura 2017. na 4783 eura 2021.

Njegov prethodnik, Günter Riegler iz ÖVP-a, odbacio je ovu optužbu i umjesto toga okrivio gradsko vijeće predvođeno komunistima za praznu blagajnu Graza. Ukazao je na neučinkovito upravljanje u vremenu energetske krize, „skupe socijalne mjere” i nekoliko investicijskih projekata koji se procjenjuju u milijunima koji su usvojeni tek u listopadu

Gradonačelnica Elke Kahr iz komunističke Partije pokušala je ublažiti krizu u izjavi objavljenoj na web stranici svoje stranke osuđujući krizu kao glasinu:

„Nismo pred “bankrotom, niti smo pred novim izborima. Proračun je osiguran za ovu i iduću godinu. Važni projekti će se i dalje provoditi za dobrobit građana Graza. Nije tajna da smo od prethodne vlasti naslijedili znatne terete. Osim toga,  trenutna povećanja troškova u energetskom i građevinskom sektoru, rastuće kamatne stope i potrebni troškovi osoblja stavljaju grad pod pritisak, kao što je trenutno slučaj sa svim općinama u Austriji“.

Političar Christopher Drexler iz ÖVP-a potvrdio je da promjena vlasti još nije realan scenarij, a tako drastična mjera mogla bi se dogoditi samo ako nijedna druga mjera nije bila uspješna. Drexler je, međutim, naglasio da je „zabrinut zbog očitog razvoja događaja“ i naglasio da za grad Graz vrijede ista pravila za izradu proračuna kao i za sve druge gradove i općine u Štajerskoj.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...