Subota, 20. travnja 2024.

Ekoteroristička kampanja protiv umjetnina je u tijeku: Ovaj put su u Kanadi koristili javorov sirup

U subotu su dvije „klimatske aktivistice“ polile javorovim sirupom sliku kanadske slikarice Emily Carr, koja je dio stalne zbirke Umjetničke galerije Vancouver, objavila je galerija u priopćenju za javnost. Nije bilo trajnih oštećenja na djelu, a postalo je meta napada jer se u Kanadi… vadi plin.

„Podržavamo slobodno izražavanje ideja, ali ne nauštrb ograničavanja ideja i umjetničkog izražavanja drugih“, napisao je ravnatelj Vancouver Art Gallery Anthony Kiendl, citiran u priopćenju.

Napad na sliku Emily Carr izvela je grupa Stop Fracking Around, koja ima za cilj zaustaviti izgradnju obalnog plinovoda za Kitimat, Britanska Kolumbija.

Kao i u prethodnim slučajevima ove vrste, barbarska akcija bila je motivirana nekom vrstom odnosa „zaštite planeta“ koji je ušao u umove aktivista. Grupa na svojoj web stranici objašnjava da zahtijeva potpunu obustavu kanadskog frackinga plina.

Dvojica počinitelja prelila su umjetničko djelo javorovim sirupom, a zatim … se zalijepila ljepilom za zid.

Emily Carr jedna je od najvažnijih figura kanadskog slikarstva. Policija Vancouvera istražuje napad na sliku naslikanu oko 1934. Umjetnička galerija Vancouver koja postoji od 1931. neprofitna je organizacija i jedna je od najvažnijih umjetničkih galerija u Sjevernoj Americi.

Izvor

Sviđa ti se ovaj članak? Podijeli ga.

Moglo bi te zanimati...